Ovi alati će vam omogućiti da testirate brzinu i performanse svog sajta

Poboljšanje brzine web stranica ponekad može da bude obeshrabrujući proces koji uključuje rešavanje brojnih problema. Zato, pre nego što na razne načine pokušate da ga ubrzate, važno je da otkrijete šta je to što vaš sajt usporava

  • 0

Brzina je jedan od ključnih elemenata svake uspešne web stranice. Osim što doprinosi boljem  korisničkom iskustvu, brzo učitavanje web stranice takođe ima uticaj na njenu sveukupnu efikasnost.

Web stranice koje se brzo učitavaju, „draže“ su i Google-u, koji pri određivanju rangiranja određenog sajta uzima u obzir i brzinu kojom se sajt učitava. S druge strane, stranice koje se sporo učitavaju mogu dovesti do gubitka posetilaca, a samim tim utiču i na smanjenje reputacije sajta i na svrhu njegovog postojanja.

Poboljšanje brzine web stranica ponekad može da bude obeshrabrujući proces koji uključuje rešavanje brojnih problema. Zato, pre nego što na razne načine pokušate da ga ubrzate, važno je da otkrijete šta je to što vaš sajt usporava. U tome vam mogu pomoći neki od korisnih web servisa i alata koji će vam omogućiti da analizirate svoj sajt i da mu „postavite dijagnozu”. Predstavljamo vam neke od njih.

Google Page Speed

Google Page Speed pruža uvid u brzinu učitavanja stranica, kako na desktop računarima, tako i na mobilnim uređajima. Webmasteri i web developeri mogu da koriste Page Speed da provere performanse svojih web stranica i dobiju predloge kako da ih poboljšaju.

Ovaj alat preuzima URL dva puta, jednom sa desktopa i jednom s mobilnog uređaja, a zatim prikazuje kako se stranica rangira na skali od 1100. Što je broj veći, to znači da je pozicija vašeg sajta na Googlu bolja, a samim tim i brzina učitavanja (barem u Google-ovim „očima“). Ako je dobijeni broj iznad 85, to znači da vaš sajt radi dobro.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

GTmetrix

Kombinuje dva najpopularnija Firefox dodatka za proveru performansi – Yslow i Google Page Speed. GTmetrix vam omogućuje pregled kompletne istorije učitavanja web stranice i daje predloge šta biste mogli da poboljšate na svom sajtu. GTmetrix nudi niz alata za praćenje, uključujući praćenje reprodukcije video zapisa (određuje gde je tačno došlo do problema učitavanja) i razne opcije izveštaja.

GTMetrix takođe omogućava korisnicima da celu istoriju ispitivanja prenesu u CSV datoteku. Iako se Yslow i Google Page Speed preporučuju za Firefox, rezultati i testovi se mogu primeniti i na ostale pretraživače.

Pingdom

Pingdom je besplatan alat za testiranje, koji vam može pružiti niz korisnih informacija kada je u pitanju brzina. Testirajte vreme koje je potrebno da se učitaju objekti na vašem sajtu (html, slike, javascript, css, iframe-ovi i ostalo). Takođe, možete proveriti koliko se brzo učitava svaki element na strani, i nakon toga da unapredite elemente koji se sporo učitavaju.

U rezultatima testiranja videćete izveštaj o vremenu koje je potrebno da se sajt učita, vremenu za svaki od elemenata, veličinu elemenata i ukupni broj elemenata. Ovaj alat ispituje kodove HTTP servera i pruža, osim detaljnih rezultata o brzini, i pregled kompletne funkcionalnosti vaše stranice.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Jedan od faktora koji Pingdom čini jedinstvenim jeste i njegova sposobnost da efektivno prati web stranice iz više mesta širom sveta, odvajajući probleme sa brzinom od problema sa pristupanjem sajtu.

Web PageTest

Web Page Test nudi jedinstvene dodatke koji omogućavaju korisnicima da odaberu mesto i pretraživač koji će da testiraju. To je posebno važno za globalne web stranice koje su dostupne u različitim regijama i državama, s obzirom da korisnici u različitim delovima sveta koriste različite pretraživače. Ovaj alat takođe nudi predloge za poboljšanje performansi.

Load impact

Loadimpact je veoma važan alat za sajtove koji imaju posetu od nekoliko desetina hiljada ljudi dnevno. Besplatan nalog vam dozvoljava da proverite posetu sajta sa 50 istovremenih korisnika. No, ukoliko želite da probate sa više korisnika, onda ćete morati da kupite premium nalog.

Site-Perf

Site-Perf simulira prirodno ponašanje pretraživača pri skidanju vaših strana sa slikama, CSS, JS i drugim fajlovima – kao što to radi „običan“ posetilac. U izveštaju možete videti vreme koje je potrebno da se stranica učita, koji se fajlovi prvi učitavaju i kojom brzinom, što može biti vrlo korisno za pronalaženje elemenata koje bi trebalo unaprediti.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

Kako bi vaše web aplikacije i web stranice uspešno funkcionisale, neophodno je da se, osim u njihovu brzinu, uverite i u kompletnu funkcionalnost. Jedan od najpopularnijih programskih jezika koji omogućava izradu dinamičkog web sadržaja jeste PHP. Ovaj programski jezik radi kako na Windows, tako i na Linux platformama. Pogodan je za izradu svih vrsta web aplikacija, od onih malih, koje predstavljaju samo deo jedne internet stranice, pa do velikih kompleksnih sajtova zasnovanih na Web 2.0 konceptu.

Najčešće se koristi kao razvojna platforma za interaktivne internet stranice. Pored navedenih mogućnosti, omogućava i rad sa bazama podataka kao što je MySQL. Rad u ovoj bazi podataka, kao i kompletnu obuku za rad sa PHP programskim jezikom možete savladati u okviru edukativnog programa PHP Web Development na ITAcademy.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA