KO SE SUNCA KRIJE: Brod na solarni pogon završio put oko sveta (VIDEO)

Bez i trunke goriva, koristeći samo energiju Sunca koja se skuplja na 537 kvadratnih metara solarnih panela, ova jahta prevalila je 60 hiljada kilometara na svom 19 meseci dugom putovanju

  • 0

Prevaliti put od 60 hiljada kilometara je impresivno čak i za neku modernu luksuznu jahtu koja se pokreće standardnim izvorom napajanja: zaprepašćujuće je ako se to uradi bez upotrebe i kapi goriva.

Ovaj 31 metara dugački i 14 metara široki brod, koji se zove "MS Turanor PlanetSolar" i koji košta 12,5 miliona evra, je najveći svetski brod na solarni pogon koji je završio svoj put oko sveta - ne koristeći ništa osim energije Sunca.

Izgrađen od strane nemačke firme "Knierim Yachtbau", poseduje palubu pokrivenu solarnim panelima koji se prostiru na 537 metara kvadratnih - to je 38 hiljada pojedinačnih fotovoltičkih ćelija - čime se proizvodi do 120 kilovata električne energije. Oni napajaju šest masivnih li-jonskih baterija koje onda, sa svoje strane, napajaju četiri električna motora.

Ovi motori pokreću par dvometarskih, polupotoljenih i kontra-rotacionih karbonskih propelera - eliminišući potrebu za kormilom - koji guraju "MS Turanor" do brzine od respektabilnih 14 čvorova. Možda ne može da se nosi sa velikim teretnjacima poput "Eme Maersk", ali zato ne sagoreva pola litre dizela pri okretaju.

Pošto svaki motor proizvodi u proseku samo 26 konjskih snaga a stopa konverzije solarnih ćelija je tričavih 22,6 odsto, ovaj brod je dizajniran pre svega za efikasnost.

Njegovih trup od 95 tona je izgrađen od jezgra pene koje se nalaze između slojeva ugljeničnih vlakana i smole. Ovo obezbeđuje lagan ali ekstremno izdržljiv trup, dok su sveobuhvatna hidrodinamička i aerodinamička testiranja osigurala minimalnu vuču.

Posada od šest ljudi upravljala je "Turanorom" tokom njegovog 585 dana dugog trans-okeanskog putovanja. Krenuo je iz Monaka (zvuči prirodno!) 27. septembra 2010. godine i putovao 19 meseci. Prošlog petka, 4. maja, stigao je kući.

Sa svetskim rekordom u džepu, biće konvertovan u luksuznu jahtu za 40 putnika. Jer, znate, ipak je to Monako.

(Izvor: Gizmodo)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA