Pet brzih saveta za uspešan e-mail marketing

Ne zaboravite da je e-mail marketing mnogo više od informisanja ciljne grupe o popustima i promocijama. Potrebno je da korisniku uvek date dodatnu vrednost

  • 2

Svakom ko radi u marketingu jasno je koliko je e-mail marketing potentno polje oglašavanja. Ipak, da bi se ovaj potencijal isplatio, potrebno je pre pokretanja svake marketinške kampanje, pa i kampanja malog obima, razviti određenu strategiju. Evo nekoliko aspekata na koje ne smete zaboraviti.

Mislite o mobilnim korisnicima

Po navodima istraživanja, koje je marketinška kompanija Ekspirijan (Experian) sprovela tokom trećeg kvartala 2014. godine, više od polovine sveukupnog broja e-mailova otvoreni su na mobilnom ili tablet uređaju. Ovaj broj se u međuvremenu povećao.

Korišćenje prilagodljivih dizajnerskih rešenja za i-mejlove koji se adaptiraju na veličinu ekrana osigurava da će korisnik uvek imati optimalno iskustvo pregledanja elektronske pošte. Nemojte praviti grešku i pretpostavljati da će korisnik u svakom slučaju pročitati mejl. Ukoliko ne može da ga percipira dovoljno brzo i bez napora, velike su šanse da će vaš mejl ostati nepročitan.

Uradite vašu bazu podataka

Pravljenje odvojenih lista kontakata i kampanja baziranih na njihovim interesima i prethodnom iskustvu omogućiće vam da potencijalnim klijentima šaljete sadržaj koji je optimizovan za njih. Ova praksa će umnogome povećati šansu njihovog odziva.

Foto: Flickr/Cairo Foto: Flickr/Cairo

Napravite uporedna testiranja

Budite otvoreni i spremni da izmenite postojeće mejlove. Testirajte posebno relevantne elemente mejla kao što su njegov naslov, dizajn, prvi pasus ili poziv na akciju, dok se na realnom iskustvu ne uverite da bilo koji od njih funkcioniše. Tek kada otkrijete šta je dobitna kombinacija kreirajte finalnu verziju. A onda testirajte iznova!

Prilagodite mejl korisniku

Po pomenutom istraživanju Ekspirijana, personalizacija mejla može dovesti do čak 40 odsto većeg odziva korisnika. Iskoristite sva znanja o ciljnoj grupi i statističke podatke pre nego što pošaljete ijedan mejl.

Dajte vrednost

Foto: freeimages.com/sqback, geek.com Foto: freeimages.com/sqback, geek.com

Ne zaboravite da je e-mail marketing mnogo više od informisanja ciljne grupe o popustima i promocijama. Potrebno je da korisniku uvek date dodatnu vrednost. Očekivanje dodatne vrednosti i jeste razlog zbog koga se ljudi pretplaćuju i prijavljuiju na mejling liste, ali je takođe iznevereno očekivanje razlog njihovog napuštanja.

Zato se potrudite da koristan sadržaj obezbedi dodatnu vrednost koja će vaše čitaoce još više vezati za vas, vaš brend, proizvod ili uslugu koju nudite.

Činjenica da je e-mail marketing i dalje sveprisutan u politici oglašavanja malih biznisa nije slučajnost. Ne samo što ovaj metod donosi zaradu, već se kroz iskustvo i-mejl marketinga dolazi do novih znanja o potrošačima koja vode do unapređivanja poslovanja. Ukoliko želite da na pravi način za sebe i druge vodite elektronsko poslovanje, savladajte e-mail marketing, jer je u pitanju jedan od najboljih načina da ostvarite prihod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Neko sa mozgom

    15. februar 2016 | 14:25

    Momenta kada dobijem reklamni email od firme od koje to nisam tražio i očekivao, brišem je sa spiska ozbiljnih firmi i aktivno je izbegavam.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA