LEDENO U SRED LETA: Novi pancir prsluk hladi telo!

Švajcarska kompanija "Empa" napravila je klimatizovani pancir koji posebnim jastučićima napunjenim vodom i ventilatorima sa leđne strane rashlađuje onoga koji ga nosi

  • 0

Švajcarska kompanija "Empa" napravila je klimatizovani pancir prsluk baziran na "Coolpad" tehnologiji koji će pomoći policiji da tokom paklenog leta, kada su u akciji, hlade svoje telo.

Jastučići napunjeni vodom ugrađeni su u prsluk, i isparavaju kroz membranu da bi omogućili onome ko ga nosi da se ohladi. Sa leđne strane postoji i ventilator koji dodatno hladi telo.

Postojalo je više izazova za pravljenje jednog ovakvog prsluka. Pre svega, postojeći ventilatori nisu bili dovoljno mali da bi mogli da se ugrade u njega. Pored toga, hladni jastučići su curili zbog snažnog materijala koji se koristi pri izradi ovog komada "garderobe". Zato je "Empa" napravila svoje sopstvene male ventilatore, i osmislila tehniku zavarivanja jastučića za prsluk laserskim diodama kako bi se očuvala fleksibilnost materijala.

Ljudi se znoje kako bi se snizila njihova telesna temperatura, ali ova prirodna ljudska funkcija je dodatno pojačana nošenjem običnog prsluka koji, premda će vas sačuvati od smrtonosnog metka, stvara osećaj da se nalazite u sauni. Kada vam je pretoplo, postajete tromi i spori, a to nije stanje u kome treba da se nalazi neko kome i najmanjom greškom može biti ugrožen život.

Ciriška policija je testirala ove nove pancire i dala im zeleno svetlo,  a da li će se pojaviti u drugim zemljama, ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo. Međutim, pošto znamo koliko države ulažu u svoju policiju i koliko se o njima brinu, pretpostavljamo da je pitanje vremena kada će ovo biti i na ulicama Beograda.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA