ZAPOČNITE POSAO BEZ NOVCA: Možda deluje nemoguće, ali samo sledite OVE KORAKE

Zašto vam je novac uopšte neophodan? Nema propisanog iznosa potrebnog da se posao započne. Različiti poslovi – različite potrebe. Važno je da na početku procenite šta vam zaista treba i kako da do toga dođete

  • 1

Uzbuđenje raste. Imate ideju ili vas beskrajno raduje mogućnost da radite za sebe. Spremni ste na prepreke i rizike, ali na putu vam stoji logistika: nemate dovoljno novca.

Primenite ovih 5 saveta i imaćete uspešnu karijeru web dizajnera!

Na prvi pogled, to je ogroman i ozbiljan problem, ali to ne treba da vas spreči da pratite svoje snove. Zapravo, poslovanje može da se započne i razvija čak i kada praktično nemate novca. Ali morate dobro da znate šta treba (i možete) da uradite.

Zašto vam je novac uopšte neophodan? Nema propisanog iznosa potrebnog da se posao započne. Različiti poslovi – različite potrebe. Važno je da na početku procenite šta vam zaista treba i kako da do toga dođete.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Pre svega, registracije i dozvole. Onog trenutka kada želite da registrujete svoju kompaniju imaćete određene troškove. Zatim – oprema: možda vam trebaju sirovine i mašine, ili je za početak dovoljan samo računar (i internet-konekcija, naravno). Tu je i kancelarijski prostor – troškovi mogu da budu ogromni, a možda vam uopšte nisu neophodni.

Da li vaš posao zaista zahteva svu tu stručnu literaturu ili članstvo u udruženjima? Ne zaboravite i svakodnevne troškove – iako na dnevnom nivou ne moraju da budu veliki, kada ih saberete, nisu zanemarljivi. Na kraju, ako imate ili planirate i zaposlene, oni imaju mesečna primanja koja – makar na početku – zavise skoro isključivo od vas.

I – šta ćete učiniti?

Opcija 1: Stegnite kaiš. Prilagodite model poslovanja svojim trenutnim mogućnostima. Ako ste planirali da pokrenete posao kao lični trener, za početak budite svoj jedini zaposleni. Kancelarijski prostor vam ne treba, možete da radite od kuće. Ovo ne znači da nećete imati troškove, ali će ih u početku biti mnogo manje.

Opcija 2: Koliko para, toliko muzike. Odredite period koji će biti zagrevanje. Započnite posao manjeg obima, pa se polako razvijajte. Pokretanje bloga ne košta, a daje vam odličnu priliku da se predstavite potencijalnoj ciljnoj grupi i pridobijete njihovo poverenje.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Kada jednom počnete da zarađujete, proširujte polje delovanja. Ako uzmemo primer da ste i dalje lični trener, opišite različite načine i programe vežbanja, zavisno od ciljeva koje potencijalni klijent želi da ostvari i od vremena koje vam je na raspolaganju. Snimite kratke filmove u kojima ćete predstaviti vežbanje s rekvizitima ili bez njih… Mogućnosti uvek ima.

Opcija 3: Pomoć prijatelja. To je zapravo "outsource". Članovi porodice ili prijatelji mogu da ulože u vaš posao ili da budu klijent s kojim ćete vežbati. Pokušajte da pronađete stvarne investitore ili napravite dogovor s lokalnom teretanom ili studiom za vežbanje. Ili banku proglasite za prijatelja i podignite kredit.

Svaka od ovih opcija omogućava vam da pokrenete svoj posao, ali i dalje sve zavisi od vas. To što su troškovi na početku potencijalno manji ne znači da ste ih se zauvek otarasili. Moraćete da žrtvujete dosta svog vremena ukoliko želite da sve postignete sami; a možete i da iskoristite tuđa sredstva, opremu i kontakte, ali i znanja i iskustva, koji su neprocenjivi. Ulaganje i dalje postoji, ali budite sigurni da će vam se i vratiti i isplatiti. Jer uspešno poslovanje uvek je timski rad i zato – prihvatite pomoć.

Ako sebe vidite kao nezavisnog preduzetnika, zanimaće vas da pogledate ovaj link.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA