Šest pitanja koja treba da postavite pre nego što upišete fakultet

Analizom odgovora koje dobijete možete doći do jasnog zaključka i odgovora na pitanje koji fakultet želite da pohađate i od kog ćete dobiti najviše

  • 0

Izbor fakulteta koji upisujete od velike je važnosti za vaš razvojni put. Od toga zavisi čime ćete se jednog dana baviti, za šta ćete se specijalizovati, pa i najjednostavnije – čemu ćete posvetiti bar naredne četiri godine. Zato je važno da budete oprezni i da dobro istražite instituciju u koju planirate da se upišete.

Budući studenti najviše vremena provedu razmišljajući o prijemnom testiranju i u raspitivanju o obimnosti ispita i o budućim predavačima. Svakako bi pre svega toga trebalo informativno posetiti fakultet koji planirate da upišete, jer ćete tako dobiti odgovore na sva pitanja koja vas mogu zanimati.

Analizom odgovora koje dobijete možete doći do jasnog zaključka i odgovora na pitanje koji fakultet želite da pohađate i od kog ćete dobiti najviše. Zato smo izdvojili i neka od pitanja koja vam mogu pomoći prilikom izbora obrazovne institucije.

Koja je najveća prednost ovog fakulteta i njegove diplome?

Ukoliko profesori ne mogu da vam daju odgovor na ovo pitanje, onda svakako treba da razmislite o drugoj instituciji. Važno je da još pre upisa znate čime ćete se baviti kada završite studiranje, a takođe i način kako do tog posla možete doći. Uvek pokušajte da saznate zašto je dobro studirati baš taj program i postoji li nešto što on nudi a šta ni jedan drugi program nema.

Kako se meri uspeh studenata?

Proverite koji je sistem ocenjivanja zastupljen. Da li se poštuje Bolonjska konvencija ili se primenjuju interni obrasci po kojima se rangira uspeh studenata? Takođe, pokušajte da saznate jesu li nastavne aktivnosti jedini način da utičete na svoje ocene ili postoje još neki segmenti studija koji ne ulaze u opseg klasične nastave. Bilo da je reč o dodatnim radovima, angažovanjima nakon predavanja ili o zastupanju obrazovne institucije na različitim takmičenjima, većina fakulteta imaće bar nešto od toga da ponudi.

Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy Foto-ilustracija: Profimedia/Alamy

Gde danas rade bivši studenti tog fakulteta?

Kako biste definisali u kojim kompanijama kasnije možete aplicirati za posao, raspitajte se i istražite gde danas rade nekadašnji studenti ove obrazovne institucije. Ako saznate nešto više o kompanijama  u kojima rade, moći ćete da definišete da li je to pravac u kom biste i vi voleli da razvijate svoju karijeru ili biste se možda pre opredelili za nešto drugačiji sistem rada. Takođe, ako uvidite da su studenti bez problema pronašli zaposlenje, to vam može biti dovoljan dokaz toga da fakultet drži do kvaliteta studijskih programa koji su vam na raspolaganju.

Postoji li mogućnost finansiranja iz budžeta?

Način finansiranja je jedan od najznačajnijih faktora u našem društvu. Raspitajte se i saznajte koe uslove morate ispuniti kako biste zadovoljili kriterijume potrebne za finansiranje iz budžeta. Ukoliko takva opcija ne postoji, onda vidite koliko vam je novca potrebno da biste sami platili svoju školarinu. Neki fakulteti će vam ponuditi opciju kompenzacije, odnosno mogućnost da tokom studiranja radite u toj instituciji i na taj način platite deo svoje školarine ili celokupni iznos

Da li fakultet organizuje stručnu praksu?

Foto: Profimedia/Wavebreak Foto: Profimedia/Wavebreak

Jedan od najbitnijih segmenata tokom studiranja svakako je i stručno usavršavanje. Obavezno se raspitajte o tome da li fakultet organizuje stručnu praksu tokom studija i šta ona obuhvata. Neke od obrazovnih institucija imaju ugovore s različitim kompanijama u kojima njihovi studenti volontiraju određeno vreme, za to dobiju bodove od fakulteta i iskustvo koje im svakako može biti od velikog značaja za buduću karijeru. Takođe, na ovaj način mogu doći i do posla i nekih drugih angažmana u budućnosti kada završe sa studiranjem.

Da li postoji sistem mentorstva?

Kada budete završavali studije, a i tokom pohađanja fakulteta, biće vam potreban mentor kome ćete moći da se obratite za sve nedoumice koje možda imate. Zato je važno da saznate da li fakultet koji želite da upišete ima određeni sistem mentorstva koji podržava i da li postoje profesori koji su zainteresovani za ovakvu vrstu saradnje. Kasnije će vam ta osoba biti od velikog značaja prilikom izrade završnog rada i sprovođenja istraživanja koja su vam za završni rad neophodna.

Ovo su osnovna pitanja koja bi trebalo da postavite i sebi pre nego što napravite konačan izbor faskulteta. Studije nisu nešto o čemu treba odlučivati preko noći i zato treba da posvetite određeno vreme istraživanju. Posetite univerzitet, raspitajte se među studentima, razgovarajte s profesorima, saznajte sve što možete kako biste mogli da donesete odluku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA