KINEZ ZA KOJIM SVI UZDIŠU: Nakon 7 dana provedenih sa novim Huawei telefonom, nismo mogli da se odvojimo od njega (FOTO) (VIDEO)

Nedavno predstavljeni Huawei P9 je nakratko došao i u naše ruke, a šta je to što nas je oduševilo i zbog čega nakon sedam dana provedenih sa njim nismo želeli da ga ispustimo iz ruku, saznajte u nastavku

  • 9
Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kineska kompanija Huawei je u protekle dve godine prešla ogroman put kada su u pitanju pametni telefoni. Sada se bez ikakvih problema može reći da je ogromna, ako ne i najveća, konkurencija najpopularnijima proizvođačima - Apple-u i Samsungu. Toj tvrdnji u prilog ide i najnoviji flegšip, model P9, koji se, pored brojnih kvaliteta i naprednih funkcija, izdvaja i pristupačnijom cenom u odnosu na modele konkurenata.

Reč je o telefonu kvalitetne izrade, elegantnog dizajna, sa sjanim performansama i kamerom, a mi vam u nastavku prenosimo naše utiske o njemu nakon nedelju dana koje smo proveli sa njim testirajući ga.

BEOGRAD IZ #P9 PERSPEKTIVE: Regionalna premijera novog Huawei pametnog telefona!

DIZAJN

P9 je pre svega veoma kompaktan telefon. Sa dijagonalom ekrana od 5,2 inča i metalnim kućištem vrhunske izrade on odlično leži u ruci. Bez problema se može koristiti samo jednom rukom. Tome u prilog ide i činjenica da je tanak svega 6.95mm, pa je Huawei P9 jedan od najtanjih telefona današnjice.

Težak je svega 144 grama.

Displej se prostire skoro do bočnih ivica, a ispod ekrana se na prednjoj strani nalazi logo kompanije Huawei, dok su na gornjoj strani smešteni zvučnik i prednja kamera. U zvučniku se nalazi i mala LED lampica koja treperi kada na telefon stigne neko obaveštenje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Jasno definisane ivice koje se seku pod pravim uglom, metalno kućište i kombinacija bele i sive boje doprinosi minimalističkom i elegantnom izgledu kojim pleni P9.

Pri prvom dodiru telefona oseća se hladan dodir metala koji odaje utisak uređaja vrhunskog kvaliteta, što se i očekuje od flegšip modela jedne kompanije.

Na donjem delu pozadine Huawei P9 telefona prostire se bela linija koja predstavlja antenu, a malo iznad sredine na pozadini smešten je ultra-brzi skener za otisak prsta kockastog oblika oivičen srebrnom konturom, iznad kojeg su smeštene dve kamere, blic i auto-fokus, o kojima će biti reči u nastavku.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Na desnoj bočnoj ivici smešteni su taster za uključivanje telefona i kontrolu jačine zvuka, dok se na levoj nalazi slot za nano-SIM i micro SD memorijsku karticu. Na donjoj bočnoj ivici smešteni su 3,5mm ulaz za slušalice, zvučnik i USB Type-C konektor za punjenje i povezivanje sa računarom.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Kvalitet izrade kućišta, izgled i lakoća korišćenja telefona jednom rukom je ono što nam se naročito dopalo tokom korišćenja Huawei P9 telefona.

EKRAN

Jedan od kompromisa koji je napravljen kako bi P9 bio jeftiniji u odnosu na konkurenciju jeste rezolucija 5,2-inčnog ekrana. Naime, ovaj model dolazi sa Full HD rezolucijom, što nipošto ne znači da je kvalitet ekrana i prikaza na njemu loš, već da samo, poređenja radi, većina ovogodišnjih flegšip model ima višu rezoluciju.

Full HD ekran ima 16 miliona boja i gustinu piksela od približno 401 piksela po inču. Gustina piksela možda nije kao na drugim telefonima premium klase, ali se pikseli ne vide ni u jednoj situaciji koliko god blizu i pažljivo gledali u ekran.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Svaka boja i detalj su veoma realni i garantuju vrhunsko uživanje i udobnost prilikom igranja igrica, gledanja fotografija i video-snimaka ili surfovanja internetom, u šta smo se i sami uverili.

Bez obzira na to što displej nije najveće moguće rezolucije, možemo reći da će rad na njemu biti vrhunski doživljaj za svakoga.

HARDVER

Huawei P9 može se pohvaliti odličnim performansama zahvaljujući snažnom i naprednom hardveru. Kineski gigant odlučio je da u svoju ovogodišnju perjanicu ne ubaci popularni Snapdragon 820 procesor koji pokreće većinu konkurentskih modela, već je čipset koji se nalazi u modelu P9 HiSilicon Kirin 955, odnosno Quad-core 2.5 GHz Cortex-A72 i quad-core 1.8 GHz Cortex-A53.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Naravno, manje poznatiji proizvođač kao glavnu prednost ima i manju cenu, pa je upravo to još jedan od razloga zbog kojih je P9 jeftiniji od konkurencije. Bez obzira na to, brzina kojom je Huawei obavio svaki zadatak koji smo stavili pred njega je zaista neverovatna.

Otvaranje aplikacija, čak i najzahtevnijih, odvija se u milisekundama, a multitasking, odnosno prelazak iz jedne aplikacije u drugu, je fluidan i veoma brz.

Kada su u pitanju grafičke performanse, primeti se poneko zastajkivanje u zahtevnijim grafičkim aplikacijama i video-igricama, a glavni razlog za to je grafički čip Mali-T880 MP4.

Naravno, bez problema smo pokretali najzahtevnije video-igrice, ali su performanse u njima bile za nijansu sporije u odnosu na konkurenciju poput iPhone-a 6S ili Samsung Galaxy S7 modela.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Pored pomenutih karakteristika, za brzinu rada Huaweija P9 zaslužno je i 3 GB RAM memorije, a tu su još i 32 GB interne memorije koja se može proširiti memorijskom karticom do 128 GB.

Ono što nam se naročito dopalo kod ovog modela, i što bismo posebno istakli, jeste brzina skenera za otisak prsta koji se nalazi na poleđini telefona. Dovoljno je prisloniti prst na senzor, a telefon će se u sekundi otključati, čak nije potrebno ni uključiti ekran, kao što se to mora uraditi kod iPhone-a na primer.

SOFTVER

Ono što je specifično kod Huaweija P9 je to što ga pokreće modifikovana verzija Androida 6.0 pod nazivom EMUI. S tim u vezi, dizajn operativnog sistema se poprilično razlikuje od konkurencije, a pored izmena u dizajnu, EMUI dolazi i sa prilično korisnim opcijama koje nemaju modeli telefona drugih kompanija.

Pritnskin: Telegraf Pritnskin: Telegraf

Kada je u pitanju dizajn OS-a, na Huawei-ju P9 ne postoji meni (App Drawer) sa svim instaliranim aplikacijama, već se one automatski smeštaju na početnom ekranu, isto kao kod iOS operativnog sistema. Takođe je promenjen i dizajn padajućeg menija sa notifikacijama, a ono što je posebna prednost ovog OS-a je ta što je vrlo prilagodljiv svakom korisniku ponaosob, što znači da je moguće promeniti bukvalno sve - od dizajna ikonica, efekata skrolovanja, pa sve do rasporeda ikonica u padajućem meniju.

Jedna od dodatnih mogućnosti koje EMUI nudi je alat za čišćenje RAM memorije radi bržeg i boljeg rada. Tokom korišćenja uopšte nismo morali da vodimo računa o zatvaranju otvorenih aplikacija, jer smo svaki put dobijali notifikaciju koja nas je upozoravala da određena aplikacija troši više resursa telefona u pozadini, a za njeno zatvaranje bio je dovoljan jedan klik na pristiglu notifikaciju.

Ono što nam se posebno dopalo kod ovog modela jesu notifikacije koje pružaju više informacija u odnosu na one koje se prikazuju kod konkurentskih modela. Takođe, tu je i mogućnost da korisnik sam daje dozvole šta koja aplikacija može da radi i koristi na telefonu, nešto što već odavno postoji na iOS uređajima, a što doprinosi većoj zaštiti privatnosti.

Pritnskin: Telegraf Pritnskin: Telegraf

Pored svih pomenutih prednosti, valja istaći i prilično korisnu opciju pod nazivom "Wi-Fi+ connection manager".

Ova funkcija će automatski isključiti Wi-Fi kada napustite svoj dom ili radno mesto, a ponovo će ga uključiti kada se na isto mesto vratite. "Wi-Fi+ connection manager" takođe rangira jačinu signala i automatski se prebacuje između dostupnih konekcija kako bi signal uvek bio dobar.

KAMERA

Došli smo i do dela koji je naročito poseban na ovom modelu. U pitanju su dve kamere od 12 megapiksela koje se nalaze na poleđini telefona, a koje su napravljene u saradnji sa čuvenim brendom Leica.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Poenta dve kamere na poleđini je da ta je jedna od kamera obična i služi za pravljenje fotografija u boji, dok je druga monohromatska i pravi crno-bele fotografije. S obzirom na to da crno-bela kamera nema nikakve filtere za boju ona može da apsorbuje dvostruko više svetlosti, što pruža bitne informacije o kontrastu koje se potom integrišu u jednu fotografiju od 12 megapiksela.

Ovo doprinosi tome da napravljene fotografije budu ekstremno oštre i bez šuma.

Fotografije napravljene Huawei P9 telefonom imaju naglašenu jačinu boja i kontrast, pa će tako, primera radi, nebo biti plavlje boje, a trava zelenija nego što je to u realnosti. Iako će ovo možda "žrtvovati" realnu reprodukciju onoga što je slikano, napravljene fotorafije će biti prijatnije  i lepše za gledanje.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

Aplikacija za kameru dolazi sa pregršt manuelnih podešavanja, kao i profesionalni foto-aparati, a tu su naravno i različiti modovi za slikanje, poput moda za crno-bele fotografije, panorame i drugi.

Prednja kamera ima 8 megapiksela i auto-fokus, a tu je i mogućnost snimanja videa u 1080p rezoluciji, kao i mod za slikanje koji će automatski ulepšati lice i ukloniti bubuljice i slične nepravilnosti na koži.

Pogledajte fotografije koje su napravljene Huawei P9 modelom:

Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf
Foto: Telegraf Foto: Telegraf

BATERIJA

Huawei P9 ima bateriju od 3.000 mAh, što je, kada se u obzir uzme kućište tanko svega 6,95 mm, zaista velika stvar. Autonomija je prosečna, što znači dan, do dan i po ukoliko telefon koristite ređe.

Tokom našeg testa konstantno je bio uključen ili 4G ili  Wi-Fi internet, a osvetljenost ekrana u proseku je bila na polovini od maskimalne. Redovno smo proveravali društvene mreže (Facebook, Instagram), koristili aplikacije za dopisivanje (Viber, WhatsApp, Facebook Messenger), odigrali po neku video-igricu u periodu od pola sata, a baterija nam je sa 100 odsto koliko je imala u ranjim jutarnjim časovima, tek uveče oko 23 sata spala ispod 20 odsto.

Foto: Milena Đorđević Foto: Milena Đorđević

ZAKLJUČAK

Huawei je iz godine i godinu sve bolji i bolji proizvođač mobilnih telefona, a P9 modelom nadmašio je sva očekivanja.

Ovogodišnja uzdanica kineskog giganta oduševila nas je vrhunskim dizajnom i kvalitetom izrade, snažnim i brzim performansama, veoma dobrom kamerom, kao i povoljnijom cenom u odnosu na konkurete, pa su to glavni razlozi zbog kojih smo ovaj telefon poželeli samo za sebe.

Postoje stvari koje bi Huawei mogao da poboljša - veća autonomija baterije i bolje grafičke performanse - ali ne sumnjamo da će se to dogoditi koliko već naredne godine i na sledećem flegšip modelu.

Međutim, jedno je sigurno - Huawei je uspeo da postane ime od kojeg treba da strepi konkurencija, a koliko su sigurni u kvalitet svojih uređaja pokazuje i činjenica da se sa P9 modelom dobija garancija od tri godine.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(M.Đurđev)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kiki

    3. jun 2016 | 13:58

    Sve ste napisali samo ste glavno zaboravili CENUUUU

  • sibin

    5. jun 2016 | 13:32

    bolesnici i pacenici nikad ne bi kupili ovaj tel jer nije samsung ili iphone a pritom je istih ili cak boljih karakteristika.

  • vlada

    4. jun 2016 | 20:09

    S' obzitlom da je kinez preskup je

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA