OPTIKA ZA BOLJI SLUH: "Gugl" naočare će pomagati gluvim osobama

Posebnim sistemom za audio transkripciju, čovek koji nosi ove naočare će moći - primera radi - kada prelazi ulicu, a neko mu trubi, da dobije tekst na njihovom displeju

  • 0

Buduće "Gugl" naočare poznate pod nazivom "Prodžekt glas" (Project Glass) mogle bi da budu dobrodošla pomoć osobama koje slabu čuju, ali i onima kojima su slušalice preko kojih uživaju u muzici stalno u ušima.

"Gugl" je uveo više patenata da bi zaštitio svoju tehnologiju integrisanu u okviru svojih "naočara budućnosti", a jedna od njih, danas dobijena, mogla bi da olakša život osobama sa slabim sluhom.

Radi se o sistemu za audio transkripciju kako bi se ispisivao tekst ili upozorenje na staklima osobe koja nosi naočare, kao na primer u slučaju prelaska ulice kada neko vozilo trubi da bi upozorilo na svoj brzi dolazak.

Naočare, između ostalog, omogućavaju da osoba, koja ih nosi, glasovnim komandama pristupa različitim funkcijama kao što su: kalendar, SMS, kartografija, geolokalizacija, fotografski aparat, muzika, video poziv ili društvena veb mreža "Gugl plus".

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA