ČUVAJTE SE: Opasan virus hara Android telefonima, zaraženo 10 MILIONA uređaja

Virus pod nazivom HummingBad otkriven je u februaru, ali je broj zaraženih uređaja naglo porastao sredinom maja

  • 3

Najmanje deset miliona Android uređaja inficirano je malwareom pod imenom HummingBad, tvrdi proizvođač sigurnosnog softvera Check Point.

OTKRIVEN VIRUS KOJI MOŽE DA NAPADNE BILO KOJI IPHONE: Evo kako da se zaštitite!

Check Point prati malware od kada je otkriven u februaru, a broj inficiranih uređaja naglo je porastao sredinom maja. Da bi situacija bila zanimljivija, Check Point tvrdi da je HummingBad razvio Yingmob, agencija za analitiku oglašavanja bazirana u Pekingu.

- Yingmob ima nekoliko timova koji razvijaju legalne platforme za merenje uspešnosti oglasa. Tim koji je zaslužan za razvoj HummingBada zove se Razvojni tim za strane platforme i ima 25 članova - tvrde u izraelskoj kompaniji Check Point.

Uređaji se mogu inficirati HummingBadom putem poseta sumnjivim stranicama. Malware tada pokušava da ostvari pristup uređaju putem rootkit programa. Ako "rootovanje" ne uspe, druga komponenta programa putem lažnog obaveštenja o potrebi za ažuriranjem sistema pokušava da ostvari pristup uređaju.

Foto: Tanjug/AP Foto: Tanjug/AP

Ako HummingBad uspe da ostvari pristup uređaju, najveći deo štete nastane tako što malware mimo znanja vlasnika otvara web stranice i klikće na oglase. Takva aktivnost može da donese do 300.000 dolara ilegalnih prihoda mesečno.

Check Point tvrdi da hakerska grupacija prodaje pristup podacima koje prikupe putem malwarea. Osim Check Pointa i Google je upoznat s ovim malware problemom budući da se ilegalna aktivnost događa na njihovoj matičnoj mobilnoj platformi. Najveći deo malwareom zahvaćenih uređaja nalazi se u Kini (1,6 miliona) i Indiji (1,35 miliona).

ajnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA