Evo kako da počnete da učite programiranje aplikacija za mobilne uređaje

Ovo su neki od prvih koraka koje ćete napraviti kako biste savladali ovu struku i napredovali u poslu. Međutim, nemojte misliti da će to biti dovoljno. Svet aplikacija se razvija neverovatnom brzinom

  • 2

Mnogi mladi ljudi počinju da uče programiranje za mobilne uređaje kako bi u dogledno vreme što jednostavnije pronašli posao. Ali na samom početku dolaze do ozbiljnog problema – pitaju se – odakle početi. .

Java i Java script

Reč je o programskim jezicima koje jednostavno morate savladati ukoliko odlučite da se bavite ovim poslom. Java script će vam biti neophodan ukoliko planirate da plasirate vašu aplikaciju na internet. Iako zabavan jezik, Java je ozbiljan izazov, posebno imajući u vidu brzinu kojom se razvija i izbacuje nove verzije na tržište. Zato stalno morate pratiti razvoj ovog jezika, jer će vam nuditi pregršt različitih opcija, izazova i rebusa koje ćete morati da rešite kako biste završili kodiranje svoje aplikacije. Neka ovladavanje ovim jezicima bude prvi korak.

HTML i CSS

Poznavaoci među vama znaju da je reč o jezicima za programiranje web stranica, međutim jezik pod nazivom HTML 5 prevazilazi domete prethodnika. Izuzetno je prilagodljiv za korišćenje, pa ga tako možete upotrebljavati za kodiranje aplikacija. Takođe, CSS je neophodan HTML-u i obrnuto, pa ćete tako retko pronaći kôd koji je apsolutno čist i ne obuhvata oba ova programa. Za razliku od Jave, ovde nije reč o vizuelnim jezicima, već će vam oni koristiti za podešavanja funkcija vaše aplikacije. Ako želite da se ozbiljnije bavite razvojem aplikacija, trebalo bi da se upoznate s ovim jezicima.

Foto-ilustracija: pixabay.com Foto-ilustracija: pixabay.com

SQL

Ukoliko planirate da povežete svoju aplikaciju s bilo kakvom bazom podataka, a vrlo je verovatno da vam je to plan, onda će vam ovaj programski jezik biti neophodan, budući da se on bavi upravo time. Gledajte na to ovako – kada postoje neke informacije, fotografije ili bilo kakva baza objekata iz koje želite da povučete informacije u svoju aplikaciju, upotrebićete SQL. Zato i morate da ga naučite, pa je bolje da počnete na vreme.

Nakon što isprogramirate svoju aplikaciju i obezbedite joj sve funkcije koje ste planirali, morate stalno unapređivati program, pratiti njegov razvoj i popravljati sve greške do kojih može doći. Postavljanje nikada nije dovoljno. Morate ići dalje.

Ovo su neki od prvih koraka koje ćete napraviti kako biste savladali ovu struku i napredovali u poslu. Međutim, nemojte misliti da će to biti dovoljno. Svet aplikacija se razvija neverovatnom brzinom. Zato stalno morate biti u toku, pratiti šta se dešava i otkrivati nove načine da rešite stare probleme. Ključ je da budete brži, bolji i efikasniji. Za to vam je potrebno znanje, smernice i alati koji će vam pomoći da odredite svoj put i da definišete za šta ćete se i sami specijalizovati. Na putu kojim ste krenuli ništa vam ne može bolje pomoći od dobre škole za pravljenje mobilnih aplikacija koja će vam obezbediti sva ova znanja koja ćete vi kasnije iskoristiti. Zato se bacite na učenje i vrlo brzo pronađite i prvi posao.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • GROBARČINA

    14. jul 2016 | 15:17

    Hvala ja učim za Programera

  • Sava

    15. jul 2016 | 06:33

    Ja sam na kursu ovladao html, css, Javascript, angular, ali ne i sql, to cu za par meseci.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA