DIGITALNI RAT: Američka mornarica na somalijske pirate udara - aplikacijom (VIDEO)

Ovaj program će pomoći moreplovcima da unapred detektuju piratske brodove koristeći kombinaciju automatizovanog sistema koji analizira ponašanje plovila koje bi moglo da ukaže na gusarenje

  • 0

Američka mornarica razrađuje veb-aplikaciju koja će moći da otkrije prisustvo pirata na otvorenom moru i tako pomogne moreplovcima da izbegnu sudbinu otetih brodova duž somalijske obale - jedne od najopasnijih oblasti za plovidbu. Aplikacija, koja će moći da se koristi gde god postoji Internet, pomoćiće moreplovcima da detektuju piratske brodove, ilegalne ribarske čamce, krijumčare droge i trgovce oružjem, navodi američki nedeljnik "Nejvi tajms" (Navy times).

Kako je američka mornarica nedavno saopštila, program uključuje kombinaciju automatizovanog sistema za detekciju brodova sa analizom ponašanja koje bi moglo da ukaže na prisustvo gusara, a upravo će aplikacija da pomogne da se utvrdi šta su to sumnjivi manevri brodova. Mornari će biti u mogućnosti da identifikuju i izbegnu brodove koji izvode sumnjive manevre na otvorenom moru, koji mogu biti znak za prisustvo pirata.

Prema rečima kreatora aplikacije, cilj je da se analiziraju podaci koji bi ukazali na to koja vrsta ponašanja je tipična za piratski brod. Aplikacija će se ponašati kao "Ajgugl", koji se prilagođava interesovanjima korisnika i prikazuje personalizovane podatke za vremensku prognozu, elektronsku poštu...

- Imaćete na osnovnoj mapi nepravilnosti koje su povezane sa problemom gusarenja - kazao je jedan od inženjera za taj list.

Pošto takva obrada podataka korisiti veliki protok podataka na Internetu, program je napravljen tako da ga koriste operativni centri na kopnu, što će doprineti sigurnosti moreplovaca koji će na taj način izbeći probleme sa lošim Internet vezama.

Prema podacima Međunarodnog pomorskog centra za prijavu gusarenja, od početka godine do 23. aprila, registrovan je 121 napad, kao i 13 otmica brodova. Somalijski pirati sada drže 12 plovila i 173 taoca.

Obala Somalije predstavlja jednu od najopasnijih oblasti za plovidbu, a među opasne se ubrajaju i oblasti oko Nigerije, Indonezije, kao i obala Južne Amerike.

Pogledajte kako se Rusi bore protiv pirata na obalama Somalije:

(Izvor: Tanjug / Foto: Anwar Farah)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA