REŠAVAMO VEČITU DILEMU: Privlače li mobilni telefoni gromove ili ne?

Mobilni telefon ne predstavlja veću opasnost u vreme grmljavine od recimo, ključeva ili sitniša u džepu, u Centru za istraživanja oluja

  • 5

U julu i augustu nisu retke letnje oluje, sa mnogo sevanja i grmljavine. Opšte je poznato da gromovi i munje mogu izazvati veliku štetu i požare, ali mogu li svakodnevni predmeti poput mobilnih telefona postati mamac za munje?

GROM IZAZVAO POŽAR: U vatrenoj stihiji kod Požege stradala stoka i poljoprivredne mašine

Grom koji je pogodio Džejsona Bunča prošle nedelje mu je opekao jedno stopalo, pocepao majicu i naelektrisao kosu, a što je najvažnije , ajpod koji je Jason držao u ruci, pretvoren je u provodnik. On kaže da su malene slušalice od ajpoda, koje su mu bile u ušima, probile bubne opne, i propustile struju kroz njega, od glave do pete.

OTKRIVENO: Evo zbog čega su kablovi na punjačima za telefone kratki

U Hjustonu je 2004. godine 19-godišnja devojka  poginula, kada ju je udario grom dok je govorila na mobilni telefon.

Foto: A. Nalbantjan Foto: A. Nalbantjan

Sve to navodi na, još nedokazanu, mogućnost da elektronski uređaji mogu voditi da čovek postane meta udara groma.

U nedavnom izdanju britanskog medicinskog žurnala tri londonska lekara su upozorila da nošenje mobilnih telefona u vreme nepogode predstavlja pretnju po zdravlje, zbog svojstava provodnika. Oni su takođe naveli slučaj 15-godišnje devojčice koja je ostala nepokretna nakon što ju je udario grom dok je pričala na mobilni.

Međutim, u Centru za istraživanja oluja u Tuskonu kažu da mobilni telefon ili ajpod ne predstavljaju veću opasnost u vreme grmljavine od recimo, ključeva ili sitniša u džepu.

Foto: Pixabay.com Foto: Pixabay.com

Ono što imate uz sebe nema nikakve veze s time hoće li vas udariti grom ili ne, kažu oni. Jedino što zaista može predstavljati takvu opasnost po čoveka je govoriti na zemljani, žicom u zid uključeni telefon u vreme gromova i munja, jer energija koja bi se od groma sručila u električni stub pred kućom, ide direktno u kuću, do vas, ukoliko držte slušalicu na uhu.

(Telegraf.rs/Izvor:ba.voanews.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Djuzla

    26. jul 2016 | 08:06

    Mobilni i nakit ne privlace grom. Ima te naucnu emesiju u vezi toga.

  • Miki

    27. jul 2016 | 07:42

    Nije problem, izađi i telefoniraj kada bude grmjelo i sjevalo, pa ćeš se sama uvjeriti u neistinitost te emisije.....

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA