UGROŽENO SKORO MILIJARDU KORISNIKA ANDROIDA: Hakeri mogu da vam UKRADU sve podatke, a zaštite još uvek nema

Potencijalno je oko 900 miliona Android telefona ugroženo, a među njima su i Google Nexus 5x, 6 i 6P, HTC One, M9 i 10, LG G4, G5, novi Moto X, Samsung Galaxy S7 i Sony Xperia Z Ultra

  • 0

Istraživači bezbednosti su otkrili novu formu malware-a na Android uređajima, a zastrašujuće je to da je skoro skoro milijardu, tačnije 900 miliona korisnika, ugroženo.

TELEFON VAM JE PUN VIRUSA? Evo kako da ga očistite za 2 MINUTA!

Ranjivost u Android sistemu nazvana je "QuadRooter", a ime je dobila po delu softvera koji imaju svi telefoni koji koriste Qualcomm čipsete. Propusti su pronađeni u delovima internog softvera koji kontrolišu grafiku i komunikaciju unutar sistema.

Teoretski gledano, hakeri mogu da namame korisnike da instaliraju malicioznu aplikaciju koja bi potom mogla da iskoristi jednu od četiri sigurnosne ranjivosti koje ima QuadRooter, što napadačima omogućava "root" pristup.

To znači da su sve zaštite uklonjenje i da su svi podaci i hardver telefona na raspolaganju hakerima.

Foto: Profimedia/Alamy Foto: Profimedia/Alamy

Kako se navodi, "rupe" je otkrila kompanija Checkpoint posle šest meseci rada i odmah je predala svu dokumentaciju američkoj kompaniji, koja je počela da radi na zakrpama. Zasad se ne znaju detalji, ali stručnjaci ne mogu sa sigurnošću da kažu da li su hakeri već počeli da koriste ove propuste.

Pomenuta kompanija razvila je i besplatnu aplikaciju QuadRooter Scanner koja će vam reći da li je vaš telefon ugrožen.

Potencijalno je oko 900 miliona Android telefona ugroženo, a među njima su i Google Nexus 5x, 6 i 6P, HTC One, M9 i 10, LG G4, G5, novi Moto X, Samsung Galaxy S7 i Sony Xperia Z Ultra.

Najnovije vesti iz sveta kompjutera, igrica, mobilnih telefona, gedžeta možete pratiti i na našoj Facebook stranici!

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA