20 nepoznatih činjenica o slavnim izumima (1. deo)

Da li ste se nekada zapitali zašto se na telefon javljamo sa “halo”, ko je izmislio pseća vratanca, i gde su nestale gajde?

  • 12

Pročitajte našu seriju koja danas počinje, a bavi se malo poznatim činjenicama vezanim za slavne izume, ili za izume za koje svi znamo, a nikada nam nije palo na pamet da su oni "morali da budu izmišljeni". Verujte nam, iznenadićete se!

1. Rubikova kocka nije trebalo da bude igračka

Široko rasprostranjeno mišljenje da je kocka služila Ernu Rubiku da svojim studentima bolje objasni 3D objekte je potpuno netačna legenda: njena svrha bila je u pronalaženju rešenja strukturnih problema, tj. pomagala je u shvatanju kako pomaći određene delove celine, a da se ona ne raspadne. Sam Rubik nije ni shvatio da je stvorio igračku dok nije prvi put pomešao boje i pokušao ih ponovo složiti.

2. “Halo” je izmislio Tomas Edison

Telefon jeste izum Aleksandra Grejema Bela, ali “hello” (odnosno, “halo”) izum je njegovog rivala Tomasa Alve Edisona, koji je razvio telefonski sistem u SAD. Bel je inače insistirao da je jedini ispravni način javljanja na telefon pozdrav “ahoj!”.

3. Nuklerni fizičar je izumitelj puške na vodu

Loni Džonson pušku na vodu je napravio od PVC cevi i boce koka-kole. Proizvod je uzela kompanija Hasbro i uskoro na tržište izašla s jednom od najpoznatijih igračaka za decu, koju je nazvala Super Soaker.

4. Pseća vratanca izmislio je Isak Njutn!

Isak Njutn imao je mačke i navodno je na vratima svoje kuće napravio dva otvora, manji i veći, za mačku i njene mačiće, iako su mačići jednostavno pratili majku kroz veći otvor. Ova je priča ipak osporavana, pa tako neki tvrde da Njutn uopšte nije imao mačke.

5. Gajde su možda proslavili Škoti, ali su ih izmislili Persijanci!

U početku je to verovatno bio prilično neugledan instrument sastavljen od cevi  napravljenih od trske, zabijenih u vreću od kozje kože. Kako se civilizacija širila s Bliskog istoka na Sredozemlje, tako su ljudi sa sobom donosili i muziku i instrumente.

Nastaviće se...

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • quotes on lost love

    22. februar 2012 | 15:10

    This is the correct 301 Moved Permanently diary for anyone who wants to attempt out out roughly this subject. You observation so much its virtually exhausting to argue with you (not that I real would want…HaHa). You definitely put a new spin on a content thats been codified near for age. Pleasant substance, just eager!

  • fiverr backlinks

    17. oktobar 2015 | 19:57

    Appreciate you sharing, great blog post.Really looking forward to read more. Keep writing.

  • baju bayi

    24. novembar 2012 | 07:57

    Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, let alone the content!. Thanks For Your article about Telegraf – Najnovije vesti » 20 nepoznatih činjenica o slavnim izumima (1. deo) .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA