"ŽETVA" TALASA: Ameri žele električnu energiju iz okeana (FOTO)

Procenjuje se da polovina od četiri hiljade teravat-časova koliko godišnje potroše Sjedinjene Države može biti proizvedeno silom mora

  • 0

Američko ministarstvo energetike je obezbedilo skromnih 500 hiljada dolara za finansiranje projekta čiji je cilj generisanje električne energije iz okeanskih talasa.

Kako je nedavno objavljeno, ovaj novac će biti iskorišćen za testiranje jednog energetskog uređaja u toku godinu dana kako bi se ustanovila sposobnost barem jedne tehnologije za kroćenje talasa. Test će biti izvršen na novoizgrađenom mestu za testiranje energije talasa koji je sagradilo ministarstvo mornarice kod baze marinaca na Havajima.

Da bi se propisno testirala moć okeana i mogućnost njegovog korišćenja za stvaranje električne energije, uređaj mora biti ogromna i snažna mašina koja može da izdrži surove uslove morske sredine, što nije izvesno da će se desiti - ako se uzme u obzir veličina ove donacije.

Ogroman potencijal energije talasa do sada nije iskorišćen. I dok je ukupna godišnja potrošnja električne energije u Sjedinjenim Državama četiri hiljada teravat-časova, ondašnje ministarstvo procenjuje da pola te brojke može biti obezbeđeno upravo "žetvom" okeana.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA