OVIH 8 NAVIKA UBIJAJU KREATIVNOST: Iskorenite ih!

Previše razmišljanja jedan je od najvećih neprijatelja kreativnosti

  • 0

Stručnjaci tvrde da je kreativnost naučena veština. Samim tim, u nju se mora ulagati i mora se razvijati, čitavog života. Za početak, treba da želite da budete kreativni(ji). Zatim pokušajte da svakog dana smislite nešto nepostojeće, neobično, iznenađujuće – uopšte nije važno da li je i ostvarljivo.

Tako ćete polako pomerati granice sopstvene kreativnosti i u stvarnim situacijama bićete spremni za izazov.

S druge strane, postoje i navike koje veoma loše utiču na kreativnost. Potrudite se da ih (ako postoje) kod sebe primetite i iskorenite.

Prerano zaključivanje

Da biste bili kreativni, morate sebi da dopustite da neku ideju shvatite i razumete bez osuđivanja i zamerki. Nisu sve ideje odlične, ali to ne možete da znate unapred. Bolje je na početku imati i mnoštvo loših ideja, onih za koje odmah znate da neće uspeti, pa postupno stići do onih koje treba više i temeljnije razvijati.

Strah

Ako se plašite da pokušate da imate nove i drugačije pristupe, biće vam veoma teško da ikada skrenete s utabanog puta. Kreativnost podrazumeva hrabrost i rizikovanje, tako su ostvarene sve velike ideje.

Igranje na sigurno

Foto-ilustracija: Profimedia Foto-ilustracija: Profimedia

Kako da budete hrabri ako svesno izbegavate potencijalni neuspeh? S ovakvim pristupom uvek će sve proći tiho, neprimećeno i biće kao sve već viđeno. Kreativnost zahteva neistraženost i neumerenost, a ako i pogrešite – bar ćete znati da ste dali sve od sebe.

Upoređivanje s drugima

Svaki put kada se uporedite s nekim drugim, vaša ideja gubi na maštovitosti i inovativnosti. Morate sami sebi da postavite i standard i plan i naredni cilj. A drugi neka brinu o sebi.

Preživljavanje neizvesnosti

Strah od neizvesnosti je i vrlo čest i prilično realan. Međutim, veoma je loš za kreativnost. Budite neustrašivi i verujte sebi. Već znate – kreativnost je veština koja mora da vam postane svakodnevna navika. Zato naučite da se ne plašite grešaka, jer se svima dešavaju.

Lično shvatanje kritike

Povratne informacije su ključne u svim poslovima koji zahtevaju kreativnost. Tu uvek ima i kritike. Morate da zapamtite da kritika vaše ideje nema veze s vama samima. Pritom, dokle god je kritika konstruktivna, iskoristite je da postanete još bolji.

Foto: Profimedia Foto: Profimedia

Manjak samopouzdanja

Svaki kreativni rad podrazumeva preispitivanje i traženje boljeg i efikasnijeg pristupa. To je i normalno i potrebno. Ali ako stalno sumnjate u kvalitet svog rada, šanse da zaista uspete postaju sve manje.

Previše analiziranja

Ako ideju koja se tek rodila počnete da razlažete do najsitnijih detalja, prestaće da vam bude interesantna. To je ideja – dajte joj šansu da se razvije, pa joj tek onda tražite mane. Previše razmišljanja jedan je od najvećih neprijatelja kreativnosti.

Kada odlučite da vaš posao bude kreativno stvaranje, ne smete da se ograničavate. Zato zapamtite: što više negujete i razvijate svoju kreativnost, bolje će vam ići. I bolje će vam biti. Jer ćete hrabro stvarati i davati oblik kreativnim idejama koje će – ko zna? – promeniti svet.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA