PLANETA ZEMLJA, 2076. GODINA: Imaćemo veštačko Sunce i nove oblike života - iz laboratorije!

Fuzija bi nas oslobodila fosilnih goriva, a dobijali bismo čistu i ekstremno čistu energiju u skoro neograničenim količinama

  • 11

Ako bacimo pogled u budućnost, u recimo, 2076. godinu, videćemo kako će svet izgledati ako bi mogao da "radi" na moći fuzije i ako bismo stvorili nove oblike života u laboratoriji.

NOAM ČOMSKI IMA STRAVIČNO UPOZORENJE: Tramp neće ujediniti Ameriku, belci će biti radna snaga

Već živimo u svetu koji pokreće nuklearna fuzija. Na nesreću, reaktor je 150 miliona kilometara daleko, a mi nismo smislili efikasan način da direktno upravljamo njime. Pa trošimo njegovu fosilizovanu energiju - uglje, naftu i gas - koji lagano dovode do ključanja planete.

Napraviti Sunce na Zemlji bi dugoročno rešilo taj problem, ali teško. Istraživanje je počelo pre više od 60 godina; dizajn vodećeg reaktora za fuziju, tokamaka, je star pola veka. Pošto su testirali seriju veoma velikih tokamaksova, istraživači fuzije su se složili 10 godina ranije da sagrade jedan ogroman u Francuskoj, nazvan ITER.

Ako sve bude po planu - a skoro je izvesno da neće - 2035. godine ITER će proizvoditi 500 megavati energije za nekoliko stotina sekundi. To će biti prvi fuzioni reaktor koji će proizvoditi više energije nego što mu treba za rad.

Foto: www.reddit.com/TimbersRanger Foto: www.reddit.com/TimbersRanger

Fuzija bi nas oslobodila fosilnih goriva, a dobijali bismo čistu i ekstremno čistu energiju u skoro neograničenim količinama.

Život se "zapatio" na Zemlji čim se planeta ohladila dovoljno da bude naseljena - i koliko mi znamo, nikada se nije obnovio za 4 milijade godina postojanja. Ta duga, sušna sezona može da se okonča za nekoliko narednih godina, jer su istraživači blizu cilja da naprave život "ni iz čega" u laboratoriji.

Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević Foto-ilustarcija: Tanjug/Nenad Milošević

Genetičari su već izdvojili genom i ubacili ga u bakteriju. Izmenili su genetski kod drugih bakterija da bi ih naveli da koriste nove, neprirodne blokove da prave protine. Ali, svi ovi napori počinju sa živim organizmom i jedva ga menjaju.

Ambiciozniji napori počinju s neživim, hemijskim sastojcima. U osnovi, veštački život bi okončao filozofsku raspravu - onu koju je započeo Darvin. To će dokazati da život nije ništa drugo nego komplikovan hemijski sistem.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • RIDDICK pitch black

    18. novembar 2016 | 22:02

    Darvin je bio lažov . Ljudi nisu nastali od majmuna

  • Zule

    18. novembar 2016 | 22:14

    Zao mi je, tad necu biti ziv.

  • RIDDICK pitch black

    18. novembar 2016 | 21:59

    Čuj veštačko sunce hahahaha a nisu sposobni zemlju da sačuvaju od zagađenja nego je TRUJU I TRUJU I TRUJU TOME DOPRINOSE MASONI BOLESNI UMOBOLNI .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA