• 1

Naučili su robote da čitaju zatvorene knjige, da li ćemo se uskoro svi pokajati zbog toga?

Ova tehnologija se već može neposredno primenjivati za izvlačenje sadržaja iz starih i istorijskih knjiga i dokumenata, koje bi diranje moglo da ošteti

 • 1

Istraživači sa Univerziteta MIT i Georgia Tech-a uspeli su da nauče robote da čitaju zatvorenu knjigu.

 

UČE ROBOTE KAKO DA LOVE PLEN: Bićemo im hrana i robovi!

 

Naime, oni razvijaju posebne slikovne i mašinske algoritme pomoć kojih roboti mogu da nauče da čitaju knjige iako su one zatvorene.

 

Prema njihovom nedavno objavljenom radu, tehnologija pomoću terahercnog zračenja ili elektromagnetnog zračenja između infracrvene svetlosti i mikrotalasa skenira stranice u knjizi i prepoznaje slova.

 

Kamera snima zračenje knjige i proizvodi različite signale koji upućuju na mesto gde se nalazi praznina ili otisak boje, a algoritam na kraju obradi podatke za razlikovanje pojedinih slova.

 

Pomenuti algoritam je uspešno pročitao devet od 20 stranica teksta.

 

Kako piše Inverse, istraživač Barmak Hešmat objasnio je da je signal iz dubljih stranica slabiji.

 

U članku se naglašava da je tehnologija koja koristi ovaj algoritam dovoljno pametna da pobedi CAPTCHA sistem koji se temelji na tekstu, odnosno koji koristi “rečnik” od mogućih slova kako bi odredio reči.

 

Foto: Tanjug/AP

Foto: Tanjug/AP

 

To pomaže da se “nevidljivo učini vidljivim”, a tehnologija je posebno primamljiva svima koji žele da digitalizuju knjige.

 

Alireza Aghasi s MIT-a kaže da je pokušaj čitanja knjige pomoću elektromagnetnih talasa izuzetno zahtevan jer uvek može biti preklapanja slova. Ali, bez obzira na to, ta tehnologija se već može neposredno primenjivati za izvlačenje sadržaja iz starih i istorijskih knjiga i dokumenata, koje bi diranje moglo da ošteti.

 

Foto: Profimedia/Alamy

Foto: Profimedia/Alamy

 

Jedna od mogućnosti koju omogućava algoritam je uzimanje delova, odnosno slova, sa stranica, i, poput puzli, pokušaj konstruisanja reči koje najbolje odgovaraju svojim izgledom. Zanimljivo je da to predstavlja upravo najveću pretnju captcha tehnologiji, jer roboti s novim algoritmom mogu stalno prepoznavati znakove s kojima ranije nisu sreli.

 

Dok se popis ostalih posledica ovog otkrića još uvek sastavlja, istraživači već najavljuju da će budući uređaji imati precizniju sposobnosti čitanja, odnosno da će moći da "prodru" kroz više slojeva papira.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Lord Marshall

  14. decembar 2016 | 18:08

  Što bi se pokajali , roboti bi nam dobro došli u poslu I pomaganju u raznim izgradnjama velikih gradova u humanitarne svrhe najviše pa I u ratne po potrebi zavisi od uslova gde nemoze čovek može robot .

  8
  9

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA