Prvi "Eplov" računar prodat za 375.000 dolara

Anonimni kupac je putem telefona pazario originalni "Epl jedan", koji su lično sastavili Stiv Džobs i Stiv Voznijak i koji je imao je kasetu, uputstvo za rad i instalirani bejzik

  • 0

Stari kompjuter ''Epl jedan'' iz 1976. godine, koji inače još radi, prodat je na Sotbijevoj aukciji u Njujorku za 374.500 dolara, prenose svetske agencije. Njegova prvobitna cena bila je 150.000 dolara.

"Epl jedan", koji su izradili osnivači te kompanije Stiv Džobs i Stiv Voznjak, imao je originalnu kasetu, uputstvo za rad i kompjuterski jezik bejzik, a korisnik je morao da nabavi napojnu jedinicu i monitior.

Dve osobe su se nadmetale ko će dati više novca za prvi kompaktni računar, koji korisnicima dozvoljava da otkucaju tekst i da koristi osnovne programe. Anonimni kupac putem telefona je ponudio konačnu cenu od skoro 375.000 dolara.

Ovaj kompjuter bio je ponuđen na aukciji knjiga i manuskripta, a od prodaje je ukupno zarađeno 2,67 miliona dolara. Najveću cenu na aukciji dostigla je neobjavljena priča Frensisa Skota Ficdžeralda ''The I.O.U'', koja je dostigla cenu od 194.500 dolara.

(Izvor: Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Teme

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA