• 4
 ≫ 

Sedam razloga zbog kojih treba da naučite da programirate

 ≫ 

Zarada, luksuz i uživanje koje će vam omogućiti posao u IT svetu zvuče primamljivo, ali to nisu ključni razlozi zbog kojih treba ozbiljno da uzmete u razmatranje školovanje u ovoj oblasti

 • 4

Verovatno ste do sada već mnogo puta čuli priče o tome kako je programiranje najbolje plaćen posao i da, ako želite uspešnu karijeru, treba da se preusmerite i počnete da se bavite ovim poslom.  Ako niste sigurni, ne verujete u te priče ili ne vidite sebe u poslu programera, pročitajte ovih sedam razloga, koji će vam verovatno pomoći da promenite mišljenje.

 

Slobodni ste da sami organizujete svoje vreme

 

Radno vreme od devet do pet oduzima veliki deo dana i ostavlja veoma malo vremena za opuštanje i uživanje. Svako kome ovakav način života ne odgovara pronaći će se u poslu programera, jer oni, kao frilenseri, mogu da sami organizuju svoj radni dan. 

 

Radite manje sati a više zarađujete

 

Uspešni programeri u organizaciji svog radnog dana ne moraju da brinu o tome da li rade tačno osam sati. Najvažnije je da posao bude obavljen, a što ste veštiji, to će vam manje vremena trebati da obavite zadatak, nakon čega ste slobodni. Plata ne zavisi od broja odrađenih sati, već od rezultata rada, tako da su slobodni programeri mnogo bolje plaćeni od svojih kolega.

 

Možete da odbijete posao koji vam se ne dopada 

 

Za razliku od mnogih drugih profesija, programeri su u takvoj poziciji da mogu da biraju na kojim projektima žele da učestvuju i koje će poslove da prihvate. Lako im je čak i da daju otkaz, jer znaju da će novo radno mesto veoma lako pronaći.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Ne tražite vi posao već vas traže poslodavci

 

Ukoliko se usavršite i izgradite reputaciju pouzdanog i preciznog programera, neće biti potrebe da tražite novi posao, šaljete CV i portfolio i dodvoravate se poslodavcima. Oni će sami tražiti vas ukoliko žele da posao bude kvalitetno urađen.

 

Možete da se posvetite svom hobiju

 

Volite da putujete, da izlazite, da provodite vreme s porodicom, ili gajite sklonosti ka različitim umetnostima, ali nikada niste imali dovoljno vremena i novca da se tome posvetite? S manje sati radnog vremena i većom zaradom, konačno ćete to uspeti. 

 

Ne treba vam godišnji odmor da biste putovali

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Programiranje je odličan posao za sve one koji obožavaju da putuju. Mnogi uspešni programeri rade kao frilenseri ili imaju takav dogovor s poslodavcem da mogu da rade s bilo kog mesta na svetu, sve dok imaju internet-konekciju. Zbog toga za developere nema granica. 

 

Dodatni poslovi za još veću zaradu

 

Plata programera može dostizati i nekoliko hiljada evra na mesečnom nivou. I pored osnovne zarade, s koderskim veštinama možete pronaći dodatne angažmane koji će vam još više povećati zaradu. Drugim rečima, s ovim zanimanjem nećete imati finansijskih problema.

 

Zarada, luksuz i uživanje koje će vam omogućiti posao u IT svetu zvuče primamljivo, ali to nisu ključni razlozi zbog kojih treba ozbiljno da uzmete u razmatranje školovanje u ovoj oblasti. Pre svega, radi se o vašoj sigurnosti. Ukoliko postanete programer, znaćete da ste izabrali zanimanje koje je sve više traženo i s kojim nećete ostati bez posla.

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • Maxa

  22. januar 2017 | 11:21

  Ne zamlacujte ljude bezveze. Onaj ko treba da počne da uči programiranje zbog ovog teksta bolje i da ne počinje. Ima gomila drugih dobro plaćenih zanimanja. Ne mogu svi da rade taj posao.

  19
  7

  Podelite komentar

 • Programer iz Kanade

  22. januar 2017 | 16:02

  Znači u Srbiji je raj za programere? Obratite pažnju da su potrebne godine da postanete iole dobar programer (početnik) i učenje *NIKAD* ne prestaje jer se tehnologije menjaju svakih nekoliko godina. Ako ne učite, odoste u prošlost. Dalje "Slobodni ste da sami organizujete svoje vreme" = "Često radite i noću". "Radite manje sati a više zarađujete" - u odnosu na koga? "... slobodni programeri mnogo bolje plaćeni od svojih kolega" - više ali ređe. "Možete da odbijete posao koji vam se ne dopada" - pa to možete i drugim poslovima, sa istim posledicama. "Ne tražite vi posao već vas traže poslodavci. Ukoliko se usavršite i izgradite reputaciju pouzdanog i preciznog..." - to važi i za ostale "zanate". "Možete da se posvetite svom hobiju" - zavisi od ostalih stavki, podrazumevate da vremena ima na pretek a da sa ostalim zanimanjima to ne možete. "Ne treba vam godišnji odmor da biste putovali" - jeste, često bio sam na takvim "radnim odmorima". Nit vamo nit tamo. "Dodatni poslovi za još veću zaradu" - to može i sa ostalim zanimanjima.

  14
  1

  Podelite komentar

 • Anominus

  22. januar 2017 | 15:05

  Gde god odem na intervju traze da posedujem sertifikate koji po 1000 eura.

  3
  1

  Podelite komentar

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok