• 0

Ovih šest efikasnih saveta će vam pomoći da postanete dobar programer

Predstavljamo vam nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da i vi postanete dobar programer

  • 0

Ako želite da radite u industriji informacionih tehnologija kao programer, jedna od stvari koja treba da vas pokreće svakog dana jeste strast koju osećate prema ovom poslu. Da bi vam programiranje ostalo zabavno, treba da naučite i pridržavate se nekih osnova koje koriste iskusni programeri.

Predstavljamo vam nekoliko strategija koje vam mogu pomoći da i vi postanete dobar programer.

Radite na osnovama

Kao što važi za bilo koju industriju i bilo koji posao, razumevanje osnovnih koncepata je ključno za uspeh.

Ako nemate snažnu bazu i osnove znanja i veština, nikad nećete moći da budete dobar programer. Osnovno konceptualno razumevanje pomaže vam u kreiranju i sprovođenju najboljih rešenja na najbolji mogući način. Nije fraza.

Ako u bilo kom trenutku u svom učenju osetite da imate neku prazninu u osnovama informatike ili ne poznajete dovoljno pojmove programskog jezika koji učite, bolje je da se odmah vratite na osnove i savladate ih pre nego što krenete dalje. Tako ćete uštedeti dosta vremena i poštedeti sebe bespotrebnog mukotrpnog rada na ispravljanju grešaka.

Postavljajte dva pitanja (kako?, šta?) sa svakim kodom koji pišete

Jedna stvar koja pravi jasnu razliku između dobrog programera i ostalih je to što dobar programer zna šta se događa sa kodom i kako se to događa. Takvi programeri ne mogu da ostave kôd pre nego što tačno vide šta se događa kad se kôd sprovede.

Iako ćete kao programer često da radite u kratkim rokovima i nećete uvek imati slobodu da sprovodite procese koje biste želeli, provera svakog koda bi trebalo da vam bude navika. Ako još nije, ne očajavajte. Nakon dovoljno prakse to ćete početi da radite nesvesno.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Učite pomažući drugima

Većina programera posećuje forume ili grupe samo kad im je potrebna pomoć. I još jedna stvar koja pravi jasnu razliku između dobrog programera i ostalih jeste to što dobri programeri posećuju ova mesta kako bi odgovarali na pitanja i pomagali drugima.

Posetom ovih portala i vi ćete saznati više o problemima koje imaju drugi, a učićete i dok budete pokušavali da ih rešite.

Osim na forumima i grupama, isti princip možete da praktikujete i unutar tima u kom budete radili. Razumevanje tuđih problema u njihovom kontekstu, istraživanje tih problema i pružanje rešenja pomoći će drugima, a vama će omogućiti da proverite svoja znanja i da naučite stvari iz prakse – što je uvek bolji način.

Pišite jednostavan, razumljiv, ali logičan kôd

Kao što je slučaj u gotovo svakom aspektu života, formula KISS (skraćenica od „keep it simple and short“ – držite se jednostavnosti i kratkih rešenja) funkcioniše i u programiranju.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Trudite se da uvek pišete logičan kôd i da izbegavate kompleksne konstrukcije. Programeri ponekad pišu složene kodove samo da bi dokazali svoju sposobnost. Međutim, u praksi će češće jednostavan, ali logičan kôd da funkcioniše i rezultira manjim brojem pitanja i problema.

„Dobar kôd je sam sebi dokumentacija. Svaki put kad krenete da dodate komentar, zapitajte se: ‘Kako mogu da poboljšam kôd, tako da ovaj komentar ne bude potreban?’", savetuje Stiv Mekonel, programer i autor brojnih programerskih knjiga i udžbenika.

Provodite više vremena analizirajući probleme

Provedite što više vremena pokušavajući da shvatite i analizirate problem, a tek onda krenite u izradu rešenja.

Projektovanje ne mora uvek da podrazumeva upotrebu jezika i alata za modelovanje, sve to može jednostavno da se desi i u vašem umu.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Programeri koji imaju naviku da odmah čim vide problem sednu da pišu kôd obično završe tako što urade nešto sasvim suprotno od onoga što se od nih zahteva. „Ako ne možete da sagledate sveukupnu strukturu programa dok se tuširate, to znači da niste spremni da pišete kôd“, kaže Ričard Patis, programer i profesor na Univerzitetu Kalifornija.

Analizirajte i preispitajte svoj kôd

Iako to nije uvek lak zadatak, pokušajte da „razbijete“ sopstveni kôd pre nego što to uradi neko drugi. S vremenom ćete tako naučiti da pišete kodove koji imaju malo problema i „bagova“. Uvek pokušajte da radite precizan i nepristrasan pregled vašeg koda. Isto tako se nikada ne ustručavajte da zatražite nečije mišljenje o svom kodu. Rad s dobrim programerima i njihovi komentari sigurno će vam pomoći da i vi postanete bolji programer.

Ako vas zanima programiranje i želite da saznate koji programski jezici su najisplativiji ili će vam omogućiti da radite ono što želite, više informacija o tome i obuku za to možete pronaći u ovoj obrazovnoj instituciji za informacione tehnologije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok