• 1

Naučite ih! Ovo je šest najtraženijih programskih jezika u 2017. godini

Mi smo ovog puta odlučili da vam predstavimo listu koju je napravio Džej Patel, programer i instruktor u školi programiranja Coding Dojo. Patelova lista nastala je ispitivanjem najboljih programskih jezika iz perspektive razvoja karijere

  • 1

Ako uradite jednostavno pretraživanje na internetu, naći ćete da postoje stotine programskih jezika. Uradite još jedno pretraživanje za najpopularnije jezike i opet ćete doći do velikog broja lista.

Mi smo ovog puta odlučili da vam predstavimo listu koju je napravio Džej Patel, programer i instruktor u školi programiranja Coding Dojo. Patelova lista nastala je ispitivanjem najboljih programskih jezika iz perspektive razvoja karijere. On je uradio istraživanje na portalima kao što su GitHub, Stackoverflow, a sakupio je i podatke sa sajtova za traženje posla kao što je „Indeed.com“.

# 1 SQL

Veliki broj opisa radnih mesta uključuje poznavanje SQL (Structured Query Language). A broj  tih oglasa je porastao za gotovo 50.000 ove godine u odnosu na prošlu godinu, što SQL–u daje dramatično veliku prednost nad drugim jezicima.

SQL je tako postao jasan lider u ovoj analizi. SQL se koristi za komunikaciju i upravljanje bazama podataka. Ovo je jezik koji se vrlo često upotrebljava s mnogim varijacijama kao što su MySQL i Microsoft SQL.

Microsoft je objavio SQL Server 2016. prošle godine, koji se pokazao kao iznenađujuće popularan i uveo je nekoliko novih funkcija kako bi jezik postao otvoreniji za izmenu („open-source“). Neke od njih su integracija sa R, popularnim jezikom za analizu podataka i Linux verzija.

# 2 Java

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

Broj dostupnih pozicija za Java programere je porastao za gotovo 30.000 u 2017. u odnosu na 2016. godinu. Razlog je verovatno kontinuirani rast Android platforme.

Java je jednostavan, čitljiv programski jezik koji koriste milioni programera i milijarde uređaja u svetu. Sve izvorne Android aplikacije su izgrađene u Java programskom jeziku i 90 posto Fortjun 500 kompanija koristi Javu kao jezik na strani poslužitelja za razvoj back-enda.

Njegovi verni korisnici su veoma uzbuđeni zbog predstojećeg pokretanja Jave 9, verzije koja treba da se  pojavi u julu 2017. godine.

# 3 JavaScript

JavaScript (nije isto što i Java) spustio se za jedno mesto na ovoj listi u odnosu na 2016, ali inače je broj oglasa za poslove ostao otprilike isti.

U pitanju je dinamičan skriptni jezik koji se koristi za front-end razvoj. JavaScript je kompatibilan sa svim pretraživačima, koji se koriste za više od 90 posto svih web stranica, što ga je rangiralo kao najpopularniji jezik na portalu Stackoverflow.

Kompatibilnost i usvajanje JavaScript 6 nastavilo je da raste u 2016, a servis Progressive Web Apps postaje sve korisniji, dopuštajući kreiranje funkcionalnosti za web-aplikacije bez pristupa internetu (offline-first).

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

# 4 C ++

Broj oglasa za programere koji poznaju C ++ porastao je za oko 20.000 tokom 2016. godine.

Izgrađen na principima C programskog jezika koji je „otac“ svih programskih jezika, C ++ je snažan jezik visokih perfomansi, koji se koristi za izgradnju sistemskih softvera, igara i desktop i web aplikacija.

Mnogi početnici smatraju da je C ++ teži za učenje nego dinamički jezici kao što su Python ili JavaScript. Naravno, to je individualno pitanje, pa ova statistika ne bi trebalo da vas obeshrabri, pogotovo zato što je C++  jezik koji zaista daje veliku moć programerima.

# 5 C #

"C Sharp" je doživeo mali porast u popularnosti u 2017, ali to nije dovoljno da ga sačuva od pada na listi, te se sad nalazi iza C ++. Jezik je razvijen za Microsoft .NET programski okvir i sada se može koristiti i na mašinama koje nemaju Windows zahvaljujući objavljivanju osnovne open-source razvojne platforme .NET.

Njegova glavna primena je u izgradnji Microsoft Enterprise softvera. Većina funkcija u C # 7.0 je objavljena prošle godine, uključujući i jezičke podrške za Tuples, lokalne funkcije i još mnogo toga.

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

# 6. iOS

Većina programera piše za operativni sistem iOS koristeći Objective-C, C, ili Appleov novi programski jezik Swift.

Patel je računao sve poslove koji su uključivali iOS u svom opisu i pronašao male promene u odnosu na 2016. godinu.

Programski jezik Swift je pokrenut u 2014. godini i njegova popularnost je brzo rasla zbog skalabilnosti, brzine, jednostavnosti korišćenja i velike tražnje za mobilnim aplikacijama na tržištu.

Apple je u septembru 2016. godine izbacio Swift 3.0 sa novim funkcijama, uključujući bolji prevod Objective-C API, modernizaciju za ispravljanje grešaka i novi model za zbirke i indekse. Apple planira da objavi Swift 3.1 i Swift 4 u 2017. godini.

Koji god jezik od pomenutih da savladate, niste pogrešili. Ako želite da savladate neki od njih, više o tome možete da saznate na ovom linku.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Ne želim da budem informisan
Ok