Naučnici izumeli prozorsko staklo koje će vas oraspoložiti!

Sa posebnom neorganskom postavom tankom jedan mikromilimetar, plava svetlost koja utiče na izbalansiranost našeg bioritma uspeva da se probije do nas - dok smo u zatvorenoj prostoriji

  • 0

Naučnici na Fraunhofer institutu za silikatna istraživanja u Nemačkoj izumeli su novi tip prozora koji je zamišljen da poveća koncentraciju, reguliše san i da vas čak - učini srećnijim.

Takozvano "feel-good" staklo (koje proizvodi bolji osećaj) poseduje specijalnu neorgansku postavu debljine od jednog mikromilimetra koja je optimizovana da propušta talase između 450 i 500 nanometara, na kojima je efekat plave svetlosti najizraženiji.

Plava svetlost je deo spektruma koji donosi balansirani rad hormona koji determinišu bioritam, a koju klasično staklo u najvećoj meri blokira.

- Postava koju smo mi razvili pomaže ljudima da se osećaju bolje, da imaju osećaj da mogu da postignu više, a smanjuje verovatnoću da će se razboleti - kaže dr Jern Probst, koji je učestvovao u razvijanju ove tehnologije.

Naravno, možete primiti najveću moguću količinu plave svetlosti tako što ćete izaći napolje, a uzevši u obzir da ljudi na Zapadu (a mi smo njegov deo, sviđalo nam se to ili ne) u zatvorenim prostorijama provode gotovo 90 odsto svog vremena, savršeno je logično da sa dobrodošlicom dočekamo proizvod koji će nam - dok smo unutra - stvoriti utisak da smo napolju.

Istraživači sa ovog instituta tvrde da se efekti ovog stakla mogu osetiti čak i u prostorijama u kojima je prirodna svetlost na kriminalno niskom nivou: dok god postoji barem jedan prozor - plava svetlost će se umuvati.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA