Deset razloga zbog kojih bi trebalo da počnete da učite programiranje

Ako još niste sigurni treba li da počnete da učite programiranje, predstavljamo vam 10 razloga zbog kojih bi trebalo to da uradite

  • 0

Stiv Džobs je jednom rekao: „Mislim da svi u ovoj zemlji treba da nauče da programiraju, jer vas programiranje uči kako da mislite". Bilo da želite da poboljšate svoje šanse za posao, ili samo želite da saznate više o tome kako računari rade, učenje programskih jezika je odličan način da unapredite svoj CV i da steknete veštine koje u budućnosti svakako neće biti na odmet, ma kojim poslom odlučili da se bavite.

 

Ako još niste sigurni treba li da počnete da učite programiranje, predstavljamo vam 10 razloga zbog kojih bi trebalo to da uradite.

 

Šanse za zapošljavanje su mnogo veće...

 

Programeri i softverski inženjeri su danas najtraženiji zaposleni, kako u svetu, tako i kod nas. Pogledajte liste najtraženijih zanimanja koje kod nas objavljuje platforma za zapošljavanje „Infostud“ i primetićete da su razne pozicije u oblasti informacionih tehnologija dominantne. A uz sve to, broj radnih mesta za programere i IT stručnjake se ne smanjuje, već svake godine sve više raste.

 

Ako želite da napravite neku promenu u karijeri ili ne možete da se zaposlite u svojoj struci, učenje programiranja je svakako najsigurnija opcija za zaposlenje, mogućnosti razvoja, napredovanja, kao i za ostvarenje velike zarade. Ispitajte sve opcije, pronađite šta vas najviše interesuje i odaberite za početak jedan programski jezik. To je prvi korak na putu ka potencijalno veoma unosnoj karijeri.

 

...Čak i ako niste programer

 

Nisu samo IT profesionalci oni koji mogu da imaju neke koristi od učenja programskih jezika. Poznavanje programskih jezika i osnova programiranja može da pomogne raznim stručnjacima: od marketinških menadžera do preduzetnika. Čak i osnovne veštine programiranja mogu da vam pruže veliku prednost na sve konkurentnijem tržištu rada.

 

Kako se marketing, prodaja i razni segmenti poslovanja sve više sele na internet, a softveri postaju važan deo svakog preduzeća, tako poznavanje programiranja i raznih softverskih sistema, pa makar i na početnom nivou, može da bude upravo ono što će poslodavca navesti da zaposli baš vas.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Pomaže da radite s drugima

 

Bez obzira na vašu ulogu u kompaniji, postoji velika šansa da ćete u nekom trenutku morati  sarađivati s programerima, jer ih gotovo svaka veća kompanija ima u svom timu. Naravno, to ne znači da treba da poznajete sve programske jezike kako biste mogli da komunicirate s njima, ali posebna lepota učenja programiranja jeste u tome što nije u pitanju „nepovezana nauka“. Kada jednom savladate osnove jednog programskog jezika, to je već dovoljno dobar temelj da razumete i ostale i da sasvim dobro komunicirate s programerima. Ovo znanje će vam pomoći da radite zajedno s njima na kvalitetnom rešavanju problema.

 

Naučićete kako da učite

 

Učenje programiranja takođe će vas naučiti kako da učite na metodičan, samostrukturisan način. Čak i ako pohađate profilisan edukativni program u programiranju, polje učenja je toliko veliko da ćete morati da usvojite ispravne metode i tehnike koje će vam omogućiti lakše učenje i snalaženje. A taj pristup učenju će vam pomoći da bolje i lakše učite i u drugim oblastima.

 

Programiranje vas uči kako da razmišljate logično i rešavate probleme

 

Programski jezici zasnovani su na logici i rešavanju problema. Kada otpočnete da učite da programirate, vi ćete uskoro naučiti kako da rastavite problem na manje delove, bilo da je u pitanju problem u programiranju ili neka druga vrsta problema, a da zatim taj problem rešavate kroz nekoliko logičnih koraka.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

Postaćete više orijentisani na detalje

 

Kada učite kako da pišete kodove, to od vas zahteva preciznost i da obratite pažnju na detalje. Kada to savladate, takođe ćete postati fokusiraniji i lakše ćete deliti prioritete, što je veliki plus za bilo koju ulogu i karijeru.

 

Može vam koristiti za automatizaciju ponavljajućih radnji

 

Kada znate kako da programirate, možete da automatizujete ponavljajuće radnje. Primera radi, programiraćete „Fotošop” (Photoshop) tako da uvek automatski prilagodi veličinu slike, ili „Eksel” (Excel) da kreira određene tabele. Odjednom ćete sve zamorne svakodnevne zadatke moći da  obavite pritiskom na dugme.

 

Može vam koristiti za sporedne projekte...

 

Poznavanje nekog programskog jezika vam omogućuje da lakše izgradite sopstveni blog. Ako ste ikada razmišljali o tome da pokrenete svoj posao, ili je u pitanju vaš zabavni mali sporedni projekat, uz poznavanje programskog jezika moći ćete da kreirate svoj sajt i uštedite sebi novac u tom procesu.

 

Foto-ilustracija: pixabay.com

Foto-ilustracija: pixabay.com

 

...Ili da zaradite dodatni novac

 

Samostalni programeri (Freelance programeri) mogu da zarade i desetine, pa čak i stotine dolara na sat, što znači da možete da radite manje, a da još uvek ozbiljno zarađujete. Uz sve to, imaćete dodatnu mogućnost prilagođavanja mesta rada i rasporeda vašeg radnog vremena.

 

Svako može da nauči da programira

 

Bez obzira na to da li već radite ili ste još nezaposleni, ma koju školu da ste završili ili završavate, možete da naučite neki programski jezik.

 

Programske jezike danas možete da savladate i na jednogodišnjim edukativnim programima koji su dostupni i kod nas. Možete da učite na tradicionalni način ili preko interneta, ako nemate vremena  da posećujete predavanja. Više o takvim programima možete da saznate na ovom linku.

 

Daljinac baner

 

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA