PRPA: Kineski Huavej uneo strah u američki Kongres

Zbog tajnovitosti ove kompanije postoji bojazan u Americi da su njeni proizvodi zapravo oružje kineskih obaveštajnih službi u borbi za svetsku dominaciju

  • 1

Kineski Huavej izuzetno brzo se diže do snažne pozicije na tržištu mobilnih telefona, ali kako se širi po globalnom tržištu, raste i skepticizam u vladama drugih zemalja i kod direktne konkrencije - delom zbog veza ove kompanije sa kineskom Narodno-oslobodilačkom armijom.

Postavlja se pitanje, da li je ovo opravdani strah za bezbednost ili strah od konkurencije? Amerika, kako piše časopis "Ekonomist", posebno je uplašena zbog veza ovog proizvođača sa vladom azijskog diva.

"Huavej je do sada radio na većem broju manjih operatera, ali njihovi česti pokušaji da kupe američke tehnološke firme sprečeni su od strane zvaničnika. Obaveštajni komitet Zastupničkog doma Kongresa Sjedinjenih Država pokazuje veliko interesovanje za poslovanje ove kompanije... Ipak, čak i u Americi, mišljenja su podeljena. Jedan bivši član Generalštaba odbacuje ova strahovanja; drugi, pak, kaže da bi Amerika bila luda kada bi dozvolila Huaveju da uđe u njihove glavne operatere", piše ovaj magazin.

Glavna optužba na račun Huaveja je da krade američke patente i da koristi vladinu pomoć. Međutim, zbog tajnovitosti ove kompanije postoji bojazan u Americi da su njeni proizvodi zapravo oružje kineskih komunista i njihovih obaveštajnih službi u borbi za svetsku dominaciju.

Dok Huavej nastavlja svoj put ka svetskom vrhu, nastaviće i rast ovakvih bojazni. Niko se, međutim, ne pita kakve su veze američkih mega-korporacija sa obaveštajnim, vojnim i političkim struktarama ove supersile. Imperija ne sme sebi dozvoliti objektivnost.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA