KIBORG: Bubašvaba koja spasava ljude ispod ruševina (VIDEO)

Ako sutra nekom nesrećom budete u situaciji da ste zakopani ispod gomile svačega i vidite bubašvabu koja malo izgleda čudno, nemojte je odmah ubiti jer je možda ona tu da bi vas spasla

  • 0

Možete reći "bljak" kada vidite ovo, ali ako ste toliko nesrećni da ste zarobljeni ispod gomile krša koji je izazvao zemljotres, biće vam drago da vidite ovu "nađi i spasi" kiborg bubašvabu.

Ova buba-spasilac je izum Alpera Bockurta sa Državnog univerziteta u Severnoj Karolini. Daljinski sistem kontrolisanja se sastoji iz stimulatora za antene i kontrolne ploče na zadnjem delu.

Bubašvabe koriste svoje antene da bi pronašle put kroz okruženje.

- Ono što mi radimo je da ubacimo minijaturne elektrode u antene i šaljemo impulse slabe snage kroz njih - rekao je Bockurt.

Ovaj impuls stimuliše antenu kad naiđe na prepreku kao što je zid, terajući bubašvabu da se okrene i da traži drugi put. Jedan stimulans na levoj anteni tera ovog spasioca da ide udesno, a stimulans na desnoj anteni je "tera" da ide levo.

Ono što omogućava da ovaj "kiborg" ide pravo je senzor na zadnjem delu koji se zove "cerci".

- Taj deo se može nazvati kao zaštitni i on simulira osećanje grabljivca koji je iza bube, što je automatski stimuliše da se kreće napred, jer tako beži od opasnosti. To koristimo da bi ona išla pravo, a elektrode na antenama da idu levo i desno - objasnio je Bockurt.

Ako sutra nekom nesrećom budete u situaciji da ste zakopani ispod gomile svega i svačega i vidite bubašvabu koja malo izgleda čudno, nemojte je odmah ubiti jer ko zna - možda je ona baš tu da bi vas spasla.

Ako ne verujete da je ovo sve istina, slobodno se sami uverite u video-klipu ispod:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA