BAYWATCH DROID: Robot Pamela spasavaće ljude na plaži (VIDEO)

Istraživači sa Instituta tehnologije u Tokiju predstavili su robota koji je pravljen po modelu olimpijskih plivača koji bi u budućnosti mogli da spasavaju ljudske živote

  • 0

Dani kada će živote na plažama spašavati ljudski spasioci se polako završavaju, ali još uvek ništa nije sigurno, jer sve zavisi od inventivnosti Japanaca.

Istraživači sa Instituta tehnologije u Tokiju predstavili su robota koji je pravljen po modelu olimpijskih plivača koji bi u budućnosti mogli da spasavaju ljudske živote.

Japanci trenutno rade na prototipu, koji u potpunosti oponaša pokrete ljudskih plivača.

Robot, koji je nazvan Svumanoid, može da pliva slobodnim stilom brzinom od 0,64 metra u sekundi, što je samo za trećinu sporije od svetskog rekorda u toj disciplini, ali leđni i delfin stil nisu mu poznati. Dok bi mu za plivanje prsnim stilom trebao bi mu novi par nogu.

Svrha ovog robota je merenje otpora vode i analiziranje načina plivanja, istraživanje pri kojem bi se ljudsko telo umorilo nakon kontinuiranog izvođenja istog pokreta. Prikupljeni podaci biće od pomoći u pronalaženju obrazaca koji bi poboljšali plivačku tehniku.

Tim istraživača koji stoji iza Svumanoida, koji predvodi profesor Motomu Nakašima, nada se da će u budućnosti roboti moći da preuzmu ulogu ljudskih spasilaca, čuvati plaže i pomagati plivačima u nevolji.

Inženjeri su razvili telo robota na osnovu 3D slika nepoznatog olimpijskog plivača i po tom prikazu su dizajnirali plastičnu verziju koja se može proizvoditi u svim veličinama.

Nažalost ovaj robot je još uvek daleko od preuzimanja uloge Dejvida Haselhofa u Bejvoču, ili Pamele Anderson (ovo prvo samo ako ste žensko). Izdržljivost, rezultati i otpornost na vodu su i dalje problem.

Jedan od istraživača na institutu, Čeng-Hjun Čang, nada se da će navedene probleme rešiti u sledećih par nedelja. - Želimo da isprobamo jači motor, zbog više snage. Zasad ova snaga nije dovoljna. -

(Jutarnji.hr)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA