NEVIĐENO: Spasli svemirsku stanicu pomoću četkice za zube (VIDEO)

"Alatka" od tri dolara kojom održavamo higijenu održala je u životu MSS, vrednu 100 milijardi, tako što su je prikačili za metalnu šipku

  • 0

Svemirska stanica, vredna sto milijardi dolara, "spasena" je pomoću najjednostavnije četkice za zube od 3 dolara! To je rezultat mozgalice astronauta Sunita Vilijamsa i Akihido Hošide sa NASA inženjerima na zemlji: alat za čišćenje zavrtnja, koji im je priredio mnogo nevolja u njihovoj maratonskoj svemirskoj šetnji od 8 sati.

Oni su pokušavali da zamene električnu razvodnu jedinicu, ali nisu mogli da je izvade napolje.

Šta da radite ako nema neke prodavnice alata u komšiluku, a sledeći brod sa potrebnim namirnicama je samo mesecima daleko? Jednostavno je, snađite se sami. Oni su prikačili četkicu za metalnu šipku i eto rešenja! Sa tim neobičnim alatom oni su uspeli da završe ovaj "prljavi posao".

Šetnja u svemiru je neverovatno teška, astronauti nose odela koja se bore protiv svakog pokreta koji oni naprave. Vilijams je o ovoj šetnji pisao na svom blogu.

- Vi ne odlučite samo da izađete napolje, to je najlakši deo posla, tu ima gomila planiranja do najsitnijih detalja, jer kada izađete napolje iz svemirske stanice, tu je svako za sebe. Do sada nije bilo nekih problema, mi jesmo imali duge šetnje (8 sati u odelu, od toga 6 sati izvan stanice), ali nijedna nije bila toliko naporna kao ova gde smo našli "zarđali" zavrtanj. To je rezultiralo dugačkom svemirskom šetnjom, sa preko 10 sati u odelu. Bez toaleta i hrane.

Vilijam i Hošida su završili lavovski deo posla, a njihov "genijalni izum" je pomogao mnogo da se to odradi. Posle ovakvog posla zaslužili su da to zaliju, ali, naželost, u svemirksoj stanici je alkohol strogo zabranjen.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA