KOLONIZACIJA MARSA: Karta za Crvenu planetu u jednom smeru koštaće pola miliona!

Prvi kolonizatori bi imali opremu koja bi im pomogla da naprave domove na ovoj ogoljenoj planeti, mašine za proizvodnju đubriva, kiseonika i metana iz atmosfere, kao i građevinski materijal za izgradnju ogromnih kupola u kojima bi uzgajali žitarice sa Zemlje

  • 2

Ako ste umorni od svih frustracija s kojima ste suočeni na našoj lepoj Zemlji koju bezdušno uništavamo, a vaš je san oduvek bio da odete dalje od svih drugih - postoji rešenje.

Ne, ne mislimo na samoubistvo, mislimo na put u jednom smeru na Mars, gde možete započeti život ispočetka.

Ilon Mask, milijarder i direktor kompanije "SpaceX", najavio je da planira da okupi grupu od desetak ljudi koji će biti poslati na Crvenu planetu u raketi na pogon od metana i tečnog kiseonika.

Naravno, cena ove karte u jednom smeru košta pola miliona dolara, što, kada pogledate koliko koštaju svemirski letovi (gde provedete samo par minuta u bestežinskom stanju), i nije toliko skupo.

- Na Marsu možete da započnete samoodržavajuću civilizaciju i da je razvijete u nešto stvarno veliko, a cena bi trebalo da bude dovoljno niska kako bi većina ljudi iz razvijenijih zemalja mogli da skupe novac za ovaj put - rekao je Mask.

Prvi kolonizatori bi imali opremu koja bi im pomogla da naprave domove na ovoj ogoljenoj planeti, mašine za proizvodnju đubriva, kiseonika i metana iz atmosfere, kao i građevinski materijali za izgradnju ogromnih kupola u kojima bi uzgajali žitarice sa Zemlje. Kupole bi bile izgrađene pod pritiskom ugljen-dioksida, jer bi se sa CO2 na Marsovom tlu mogle uzgajati žitarice za hranu. Sve to da bi sledeće generacije kolonista došle bukvalno na useljenje, po principu "ključ u ruke".

Podrazumeva se, pre svega, potreban je onaj prvi korak čoveka po Crvenoj planeti, ali Mask očekuje da će to biti izvršeno u sledećih 15 do 20 godina.

Faza dva bi zahtevala izgradnju brze rakete sa vertikalnim sletanjem. On trenutno radi na planu velike rakete koja bi se koristila više puta, a priča se da će se zvati MCT - masivni transport tereta ili transport za kolonizaciju Marsa.

Da bi se ovaj projekat realizovao, potrebna je pomoć američke vlade.

- Nešto novca mora da se potroši na uspostavljanje baze na Marsu. Reč je o temeljima na samoj lokaciji - rekao je Mask.

Naša prva kolonija u svemiru, koju prema planovima treba da naseli 80.000 ljudi, koštaće oko 36 milijardi dolara.

(Telegraf.rs / M. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA