BUDUĆNOST, SADA: Tablet tanak kao list papira! (VIDEO)

- Za pet do deset godina, većina kompjutera od notbuka do tableta izgledaće baš kao ovi listovi papira štampani u boji - kaže Rajan Brotman, naučnik koji radi istraživanja u Intelu i dodaje da bi ovaj izum mogao jednog dana da izbaci i papir iz upotrebe

  • 1

Naučnici na Kvins univerzitetu u Kanadi u saradnji sa laboratorijama Pkastik Lodžika i Intela razvili su novi ekran za tablet računare koji je tanak kao list papira i može da se uvija i pada, a da se ne ošteti.

Ovo otkriće bi moglo da dovede do pojave novih, revolucionarnih uređaja koji su skoro nesalomivi i ujedno tanki kao list papira.

Proizvođači su već predstavili novu verziju neverovatnog kancelarijskog stola na kome se umesto monitora nalaze listovi papira, dok se prvo pojavljivanje prototipa ovog ekrana na tržištu očekuje krajem nedelje, na Sajmu potrošačke elektronike u Las Vegasu.

Ovi novi displeji su prikazani i kao moguće rešenje za nove desktop računare, koji bi imali po jedan “papir” za svaku otvorenu aplikaciju, umesto monitora na kom se one otvaraju u posebnim prozorima.

Ovi tanki ekrani bi bili dobra zamena i za elektronske knjige, čije bi stranice korisnici okretali jednostavnim savijanjem.

Rojel Vertegal, direktor Human media laboratorije na Kvins univerzitetu, tvrdi da će ovaj izum dodatno pojednostaviti rad na računarima.

- Korišćenje “papirnih” tabova olakšava rad sa više dokumenata u isto vreme - kaže Vertegal.

Paprini tabovi, na primer, omogućuju korisniku da pošalje fotografiju mejlom tako što papir na kome se nalazi fotografija jednostavno stisne preko drugog na kome je otvoren mejl za slanje i fotografija se automatski “atačuje”, dok se imejl šalje odlaganjem taba u fioku ili savijanjem ugla ekrana.

Kad se pojavi potreba da ispred sebe imamo veliku, celovitu, ona bi se mogla napraviti jednostavnim stavljanjem "papirnih" tabova jedan pored drugog.

Iz Intela tvrde da bi ova tehnologija uskoro mogla da zameni sve sadašnje ekrane.

- Za pet do deset godina, većina kompjutera, od notbuka do tableta izgledaće baš kao ovi listovi papira štampani u boji - kaže Rajan Brotman, naučnik koji radi istraživanja u Intelu i dodaje da bi ovaj izum mogao jednog dana da izbaci i papir iz upotrebe.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: 24sata.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • brza strela

    8. januar 2013 | 20:09

    Nije lose Ali neka mu ubace da ima i solarne celije i wifi i nemoj da ima te kablove .dokle vise kablovi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA