AUTO NA VAZDUH: Benzin uskoro odlazi u istoriju! (VIDEO)

Naučnici koji rade za francuski "Pežo" misle da će račun za benzin kod prosečnih vozača biti manji do 45%, a u vožnji u gradskim uslovima i do 80% zato što bi auto mogao da se kreće na vazduh i 4/5 vremena

  • 2

Ako strahujete od svake posete benzinskoj pumpi, sigurno će vas obradovati vest da ćete uskoro moći da kupite automobil koji se pokreće pomoću vazduha. Naime, kompanija "PSA Pežo Citroen" veruje da će se njihova vozila sa novim pogonom na kompresovani vazduh naći na putevima do 2016. godine.

Naučnici koji rade za francuskog proizvođača misle da će račun za benzin kod prosečnih vozača biti manji do 45%, a u vožnji u gradskim uslovima i do 80% zato što bi auto mogao da se kreće na vazduh i 4/5 vremena.

"Hibridni vazdušni pogon" kombinuje normalni motor sa unutrašnjim sagorevanjem, specijalni hidraulični sistem sa cilindrima sa kompresovanim vazduhom i adaptirani menjač koji omogućava rad na benzin, vazduh ili kombinaciju oba.

Kompresor vazduha koristi energiju koja se inače gubi prilikom kočenja i skladišti je u rezervoar za vazduh koji se nalazi ispod kabine, a ovakav sistem je jeftiniji od standardnih hibrida zbog visoke cene baterija.

U kompaniji se nadaju da će do 2020. usavršiti novi pogon tako da smanje potršnju benzina na 2 l/100km.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Fuki

    26. januar 2013 | 23:47

    A kod nas ce to biti 2018, do tada niko nece moci da kupi taj auto pa ce se kod nas vidjati tek 2030

  • dax

    26. januar 2013 | 23:38

    Zasto uvek stavljate naslove "Auto na vodu" "Auto na vazduh" "benzin odlazi u proslost " ? A kada procitate opet je potreban benzin ! Neka je potrebno i 1l/100 km benzina opet to nije auto samo na vazduh vec hibrid koji ostvaruje znacajnu ustedu goriva.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA