SLEDEĆI KORAK: Naučnici razvili pametni pod!

Ova tehnologija može da ima široku primenu, od bezbednosti domova i automatizacije do interaktivnih igara, a mogla bi da se koristi i za brigu o starijim osobama

  • 1

Naučnici u Nemačkoj razvili su pod visoke rezolucije osetljiv na dodir koji može precizno da prati ljude i nameštaj u prostorijama, a može da ima široku primenu, od bezbednosti domova i automatizacije do interaktivnih igara.

Reč je o gravitacionim podovima koji otvaraju novu dimenziju "pametnim" objektima. Pod može da detektuje pokrete i stvori projekciju nalik ogledalu, koja prikazuje šta se dešava iznad njega.

Tim naučnika sa Instituta "Haso Platner" u Potsdamu stvorio je prototip poda od osam kvadratnih metara koji inverzno projektuje slike - set nameštaja osetljiv na dodir i algoritama koji identifikuju korisnike i nameštaj.

Protitip gravitacijskog poda je napravljen od ploča od 6,4 santimetra debelog stakla postavljenih u rupe isečene u standardnom podu.

Ispod njih postoji prostor sa infracrvenom kamerom i video-projektorom visoke rezolucije koji prati tragove i projektuje snimak na staklenu površinu.

Infracrveno LED osvetljenje okružuje podove obložene gumenim filmom osetljivim na pritisak.

Naučnici navode da sistem ima nekoliko prednosti u odnosu na kamere koje prate kretanje - pruža konzistentnu pokrivenost prostorije od zida do zida, manje je podložan blokiranju vidika od ljudi ili nameštaja, omogućava jednostavne algoritme i manje je nametljiv po privatnost.

Ta tehnologija bi, takođe, mogla da se koristi za brigu o starijim osobama tako što bi, na primer, negovatelj bio obavešten ako pacijent padne.

(Telegraf.r / Izvor: Info-ks.net)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA