RATOVI ZVEZDA: ESA gradi bazu na Mesecu pomoću 3D štampača! (FOTO)

Štampači, kojima će upravljati roboti, koristiće tlo Meseca koje je poznato kao regolit, a zdanje će se nalaziti na južnom polu ovog nebeskog tela

  • 1

Arhitekte iz londonskog biroa "Fosters + Partners" predstavile su dizajn lunarne baze sa ljudskom posadom, koja će biti napravljena od materijala koji se mogu naći na površini jedinog Zemljinog prirodnog satelita.

Struktura na naduvavanje biće transportovana sa naše planete, a onda pokrivena školjkom koja će biti napravljena pomoću 3D štampača na licu mesta.

Štampači, kojima će upravljati roboti, koristiće tlo Meseca koje je poznato kao regolit, a zdanje će se nalaziti na južnom polu ovog nebeskog tela.

Dizajnirana je da primi četiri osobe, ali će moći da se proširi, ako za tim bude bilo potrebe.

Naučni tim sa Vašingtonskog državnog univerziteta je 2010. godine ustanovio da veštaški regolit, koji u sebi sadrži silicijum, aluminijum, kalcijum, gvožđe i magnezijum-oksid, može biti iskorišćen od strane 3D printera za stvaranje čvrstih objekata.

Najnoviji planovi rezultat su kolaboracije brojnih organizacija, među kojima je i ESA (Evropska svemirska agencija).

Arhitektonski biro koji stoji iza projekta, je velika firma sa renomeom, između ostalog, gradili su stadion "Vembli", Svetski trgovinski centar u Njujorku i aerodrom u Pekingu.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA