Micubiši razvio ultra brzi lift

Nova tehnologija će omogućiti liftu da razvije brzinu i od 60 km/h

  • 0

Zbog količinu stepenica koje su bile potrebne da bi se popeo na vrh, broj zgrada koje su imale više od šest spratova bile su retkost do kraja 19. veka, kada su izmišljeni prvi liftovi, a istovremeno je napredovala i građevinska tehnologija i razvijali su se novi materijali.

Neboderi neprestano nastavljaju da se uzdižu sve više u nebesa, i zahtevaju sve brže i brže liftove. Micubiši je već donekle rešio probleme koji su se nametnuli time, tako što je razvio lift koji može da ponese i do osamdeset ljudi odjednom, ali je sada otišao korak dalje, razvivši ultra brzi lift koji može da se kreće brzinom od preko 60 km/h, odnosno hiljadu metara po minutu.

Različite tehnologije su iskorišćene za razvoj ove. Motor koji regeneriše struju i smanjuje potrošnju električne energije za 30 odsto i hidraulične kočnice su među njima.

Lift, takođe, poseduje i uređaj kojim se smanjuje vibracija i kontroler vazdušnog pritiska kojim se smanjuju atmosferske promene pri velikim brzinama.

(Telegraf.rs / Foto: Gensler Architects)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA