PRESPOR? Superkompjuter "Roadraner" biće isključen

Superkompjuter vredan 121 milion dolara, iako i dalje među 25 najbržih na svetu, biće zamenjen manjim, bržim, energetski efikasnijim i jeftinijim

  • 1

Superkompjuter "Roadraner" iz laboratorije za nuklearna istraživanja u Nju Meksiku, koji je pre samo pet godina bio najbrži računar na svetu, biće isključen u nedelju 31. marta.

Superkompjuter vredan 121 milion dolara, iako i dalje među 25 najbržih na svetu, prema rečima zvaničnika u Nacionalnoj laboratoriji "Los Alamos", biće zamenjen manjim, bržim, energetski efikasnijim i jeftinijim računarom.

"Roadraner" je 2008. godine postao prvi kompjuter koji je probio granicu od jednog petaflopa sa urađenih više od kvadrilion (broj sa 15 nula) matematičkih proračuna u sekundi.

Tim u "Los Alamosu" je, zajedno sa "Aj-Bi-Emom" (IBM), napravio superkompjuter od komercijalno dostupnih delova. Na kraju je 278 rekova veličine frižidera popunjeno sa dve vrste procesora, a sve je to onda povezano sa 89 kilometara fiber optičkih kablova.

Bilo je potrebno više od 20 prikolica velikih kamiona da se delovi prevezu od Njujorka do severa Novog Meksika.

Superkomjuter "Roadraner" korišćen je u prethodnih pet godina za modelovanje neopaženih delova univerzuma, bolje razumevanje lasera i rad nukearnog oružja. Takođe, izvođene su simulacije koje je trebalo da ustanove bezbednost i pouzdanost zastarelog američkog arsenala.

Naučnici u "Los Alamosu", zajedno sa kolegama u laboratoriji "Sanida" u Albukerkeu i laboratoriji "Lorens Livmor" u Kaliforniji sada koriste superkompjuter "Cielo" postavljen 2010. godine, koji je nešto brži od "Roadranera", zauzima manje prostora i košta 54 miliona dolara.

(M. S. / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA