Apple utajio milijardu dolara mrežom ofšor kompanija!

Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije američkog Senata je rekao da su ove kompanije „izmišljene i nevidljive“

  • 2

Kompanija Apple koristi sumnjivu mrežu ofšor kompanija za utaju poreza u vrednosti od nekoliko milijardi dolara, saopštila je komisija američkog Senata.

Ova mreža sastoji se od tri filijale sa sedištem u Irskoj, koje nigde nisu prijavljene kao poreski obveznici. Izvor iz komisije rekao je da su ove kompanije „izmišljene i nevidljive“.

Članovi komisije smatraju da Apple, zahvaljujući ovoj shemi, plaća veoma mali porez na profit koji ostvaruje u inostranstvu, piše "Gardijan".

Direktor Applea Tim Kuk odgovoriće tokom dana na ove optužbe na saslušanju pred stalnom istražnom komisijom Senata SAD. Kompanija je odlučno odbacila optužbe uoči ovog sastanka.

Jedna od Apple-ovih filijala u Irskoj prijavila je prihod od 74 milijarde dolara u razdoblju od četiri godine, a nije platila skoro nikakav porez. U 2011. godini ova filijala imala je prihod od 22 milijarde dolara, a platila je samo 10 miliona dolara poreza po stopi od 0,05 posto, piše list.

- Apple je tražio "Sveti gral" za izbegavanje plaćanja poreza. Stvorio je kompanije u inostranstvu u kojima drži desetine milijardi dolara, a tvrdi da one nisu ničiji poreski obveznici. Želimo da ukažemo na tu shemu i Apple-ovu taktiku za utaju poreza da bi američke radničke porodice koje plaćaju poreze znale da zbog ovih rupa u zakonu njihov poreski teret postaje sve veći i da zato raste federalni deficit - izjavio je senator iz redova demokrata Karl Levin.

Njegov kolega – republikanac Džon Mekejn rekao je da su članovi komisije bili besni kada su saznali da Apple ponekad plaća porez po stopi manjoj od jedan posto i da „nikada nisu videli tako nešto“.

Levin je rekao da će se posledice osetiti širom Evrope kada se sazna da Irska ne primenjuje vlastiti poreski zakon i da sa Apple-om ima dogovor o poreskoj stopi od dva odsto, umesto 12 posto, koliki je porez u ovoj zemlji.

Apple je demantovao optužbe i podsetio da je ova kompanija kreirala 600 hiljada radnih mesta u SAD i platila šest milijardi dolara poreza američkom Ministarstvu finansija u 2012. godini. Direktor kompanije rekao je da Apple u Irskoj zapošljava samo četiri hiljade ljudi.

(Telegraf.rs / Izvor: Bizlife.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aca

    2. jun 2013 | 03:47

    Apple najbolji? Pa da se jesu nabrali para jesu ali nit su sta novo izmislili ikada niti su ikada bili posteni.

  • Pepe Le Pew

    27. maj 2013 | 20:42

    Pa dokle pljuvanje po najboljem svetkom racunarskom gigantu? Zar je toliko jak M$ lobi u Srbiji?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA