Predstavljen iOS 7, najveća promena još od prvog iPhonea (FOTO)

- Instaliranje iOS 7 na svoj telefon je kao menjanje telefona, s tim što ćete ovaj znati kako da koristite - rekao je Kreg Federigi, potpredsednik Applea

  • 15

Mac Pro nije jedini novi proizvod iz Appleove kuhinje koji je predstavljen tokom jučerašnje Worldwide Developers konferencije u San Francisku: Tim Kuk je predočio javnosti novi iOS, sedmicu, koji će od jeseni pokretati sve mobilne uređaje ove kompanije, odnosno iPhone, iPad i iPod Touch.

- Ovo je najveća promena na iOS-u još od prvog iPhonea - rekao je izvršni direktor Applea Tim Kuk.

O čemu se, zapravo radi?

Celokupan operativni sistem i izgled su redizajnirani i imaju novi, dramatično drugačiju ravni izgled. Tipografija i ikone su takođe potpuno prerađene. Prozračne teksture otkrivaju šta se nalazi u pozadini koja se menja premeštajućim efektom kada pomerate telefon. Dok to radite, stvari u bekgraundu se pomeraju takođe.

Animacije su dobile generalni "remont".

Novi pristup multitaskingu daje velike prikaze trenutno pokrenutih aplikacija, gotovo identično kao i na Androidu. Aplikacije za vremenske prilike (sada sa animacijama kao i na, pogađate, Androidu), kalendar, mejl, poruke pa čak i pozive su potpuno drugačije. Game Center nije više zelen, drvo je izbačeno iz iBooks-a.

Centar za notifikacije je takođe sa novim dizajnom i novim opcijama: ponovo, baš kao na Androidu 4.2. Možete birati one koje su stigle danas, sve i one koje ste propustili. Folderi mogu da imaju nekoliko ekrana.

- Instaliranje iOS 7 na svoj telefon je kao menjanje telefona, s tim što ćete ovaj znati kako da koristite - rekao je Kreg Federigi, potpredsednik Applea.

Kontrolni centar se podiže povlačenjem odozdo na gore, a konačno postoji centralizovani hab na kome možete da uključite (i isključite) Airplane Mode, Bluetooth, Do Not Disturb, rotaciju ekrana, AirDrop, kao i da brzo pristupite specifičnoj aplikaciji.

Dodata je opcija za baterijsku lampu.

Multitasking će, pored već navedene "androidizovane" opcije, imati još neke dodatne. Naime, aplikacije kojima pristupate češće, češće će se i apdejtovati novim sadržajem. Ako nekima pristupate u određeno doba dana, na primer ujutru, iOS 7 će automatski vući podatke za te aplikacije u to vreme.

- Kamera je sada "četiri kamere u jednoj" - kaže Federigi: video kamera, foto kamera, kvadratna kamera i panoramska kamera. Foto uključuje filtere (opet, za korisnike Androida ništa novo), koji generišu momentalne promene.

Pored toga, aplikacija Moments bolje organizuje vaše fotografije, analizirajući lokacije i datume.

I Siri je naravno dobila redizajn, kao i novi glas. Zapravo, dva nova glasa: muški i ženski. Nemci i Francuzi imaju svoje glasove.

Siri sada može da kontroliše puno više: "Play my last voicemail", "Turn on Bluetooth", "Increase my brightness" su neke od komandi. Integrisana je sa Twitterom i u nju je direktno inkorporirana Wikipedija. Ipak, ne pretražuje Google već Bing.

Aplikacija Music donosi još inovacija: tu nije samo muzika koju imate na samom telefonu, već i sve što imate na klaudu iTunesa: i to ne samo muziku, već i filmove i TV emisije i serije.

iTunes Radio je još jedna opcija koja uključuje difolt stanice određene od strane kuratora iz Applea, kao i muziku koja je trenutno popularna na Twitteru. Stanice možete da delite sa prijateljima ili da pravite nove bazirane na specifičnim muzičarima. Možete i da preskačete pesme koje ne želite da slušate.

Novi operativni sistem će biti dostupan za iPhone 4, 4S i 5, iPad 2 i dalje, iPad mini i petu generaciju iPod Toucha.

(M. B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nesa

    11. jun 2013 | 23:06

    Konacno su se uzeli u pamet i ugradili sve najbolje sa Cydie i osvezili izgled! Nadam se da vise nece biti potreban Jailbreak, jer ce sve korisne funkcije biti odmah dostupne! Nije lose, sad hvataju korak sa Androidom, ali jesen je daleko! Android ima dosta vremena da opet napravi iskorak!

  • Cipi

    11. jun 2013 | 14:16

    Apple!!!! The best!!!!!!!!!!

  • Seksoman

    11. jun 2013 | 13:48

    Jupi

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA