Kineski svemirski brod se spojio sa modulom

Peking doživljava svemirski program vredan više milijardi dolara kao simbol svog rastućeg svetskog statusa, povećanih tehničkih znanja i uspeha vladajuće Komunističke partije da nekada zaostalu siromašnu zemlju pretvori u svemirsku silu

  • 2

Kineski kosmički brod danas se u orbiti uspešno spojio s modulom-laboratorijom u koju je zatim prešla tročlana posada i koja će tu provesti narednih 12 dana, javili su državni mediji.

Kosmički brod Šendžou 10 uspešno se povezao sa modulom Tiangong-1 posle "automatizovanog pristajanja", javila je agencija Sinhua. To je peti let kineskih brodova s posadama u kosmos.

Tri kosmonauta, uključujući drugu Kineskinju u svemiru, po ulasku u modul presvukla se iz kosmičkih odela u plave konbinezone, prenela je agencija.

U narednih 12 dana kosmonauti će u laboratoriji izvoditi vežbe manuelnog pristajanja i druge naučne eksperimente. Oni će iz kosmosa, takođe, održavati seriju naučnih predavanja kako bi popularisali svemirski program među mladim Kinezima.

Uspešno pristajanje uz Tiabgong usledilo je skoro godinu dana nakon što je Šendžou -9 izveo prvo ručno pristajanje uz isti modul. Prošlogodišnjim manevrom isprobana je tehnika spajanja potrebna za izradu stalne svemirske stanice koju Kina namerava da napravi do 2020.

Laboratorija Tiangong-1 je eksperimentalna svemirska stanica i u upotrebi je manje od dve godine, a kasnije ove godine biće povučena iz upotrebe da bi je zamenila veća i trajnija stanica.

Peking doživljava svemirski program vredan više milijardi dolara kao simbol svog rastućeg svetskog statusa, povećanih tehničkih znanja i uspeha vladajuće Komunističke partije da nekada zaostalu siromašnu zemlju pretvori u svemirsku silu.

Kina je poslala prvog kosmonauta u svemir 2003, a njene svemirske tehnologije još zaostaju za onima koje su razvile SAD i Rusija, ali ima veoma ambiciozan program koji uključuje i sletanje čoveka na Mesec i izgradnju orbitalne svemirske stanice do 2020.

U prethodnoj misiji Šendžou -9, u junu prošle godine, učestvovala je prva kineska kosmonautkinja Liu Jang, koja je postala nacionalna heroina. Tadašnji boravak u kosmosu opisan je kao najduža kineska svemirska misija do tada.

Kineske kosmičke vlasti najavile su da će ove godine prvi put na Mesec poslati istraživački mesečev brod.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pametnica

    13. jun 2013 | 17:04

    Ovo me podseca na onu recenicu iz Duska Dugouska "svemirski modulator, zasto se nije culo ka bum" :)

  • Shock

    22. jun 2013 | 15:45

    Hahahahah koja si ti legenda pametnice xD

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA