Kineski superkompjuter najbrži na svetu!

Tianhe-2 razvijen je na Kineskom nacionalnom univerzitetu za tehnologije odbrane, a na testu je postigao procesnu brzinu od 33,86 petaflops (1.000 triliona kalkulacija) u sekundi

  • 2

Kineski superkompjuter je postao najbrži na svetu, pokazuju danas objavljeni rezultati istraživanja koji potvrđuju da znatno prevazilazi američku mašinu koja je sada rangirana na drugo mesto.

Superkompjuter Tianhe-2, razvijen na Kineskom nacionalnom univerzitetu za tehnologije odbrane, na testu je postigao procesnu brzinu od 33,86 petaflops (1.000 triliona kalkulacija) u sekundi, čime je obezbedio prvo mesto u pregledu 500 vrhunskih superkompjutera.

Test je pokazao da je kineska mašina daleko najbrži kompjuter ikada konstruisan.

Njegov glavni konkurent, Titan, proizveden u SAD, postigao je performanse od 17,59 petaflopsa u sekundi, navedeno je na sajtu pregleda, preneo je AFP.

Pet od 10 najbržih kompjutera u svetu isnstalirani su u SAD, navodi se u pregledu, dok su po dva u Kini i Nemačkoj i jedan u Japanu.

Priznanje Tianheu-2, što znači Mlečni put-2, za najbrži kompjuter na svetu, označava i povratak titule Kini, pošto je njegov predhodnik Tianhe-1 bio rangiran za prvog na svetu novembra 2010. da bi ga uskoro pretekla mašina iz SAD.

Za razliku od njegovih drugih prethodnika, delovi Tianhea-2 su razvijeni i proizvedeni u Kini, osim njegovog glavnog procesora koji je proizvela američka firma Intel.

Amerikanci, međutim, još dominiraju u sveukupnom rangiranju superkompjutera sa 252 sistema koji su među 500 vrhunskih.

Broj evropskih mašina je sa 112 ispod Azije koja ima 119 superkompjutera, navedeno je na sajtu.

Superkompjuteri na listi prvih 500, koja se radi dva puta godišnje, rangirani su po brzini performacija koje testiraju i utvrđuju stručnjaci iz Nemačke i SAD.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    18. jun 2013 | 10:02

    Extra nadam se da ce se prodavati na kineskoj pijaci za sto kinti

  • neko tamo

    26. septembar 2013 | 23:22

    Ta gomna i sluze samo za spijunaze i memoriju podataka i identiteta gradjana!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA