Nemci šalju majmuna-robota na Mars! (VIDEO)

Robot je deo projekta "iStruct", iza koga stoji Nemački svemirski centar. Težak je 18 kilograma i kreće se na zadnjim nogama, dok se prednjim oslanja o pod

  • 1

Istraživači sa univerziteta u nemačkom gradu Bremenu dizajnirali su majmuna-robota od 18 kilograma, čiju naprednu verziju planiraju da jednog dana pošalju na Mars.

Robot je deo projekta "iStruct", iza koga stoji Nemački svemirski centar. Težak je 18 kilograma i kreće se na zadnjim nogama, dok se prednjim oslanja o pod.

Istraživači su na ovom projektu radili protekle tri godine, a robot koji košta 3.9 miliona dolara sposoban je da se kreće napred, nazad, postrance, da se okreće i samostalno uspravlja nakon pada.

Zaposleni u Nemačkom svemirskom centru se nadaju da je ovo samo početak i da će buduće verzije robota umeti i da govore. Oni u narednih 10 godina planiraju da pošalju usavršenog majmuna-robota u ispitivanje površine Marsa.

- On će moći da se kreće po različitim terenima i da sakuplja uzorke stena. Ovaj robot bi mogao da objasni i proces evolucije ljudskih bića - istakao je naučnik Frenk Kiršner koji je rukovodio timom istraživača.

Buduće verzije majmuna-robota će takođe moći da se usprave na dve noge i beru voće sa grana.

(Telegraf.rs / Blic)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nepodoban

    30. jun 2013 | 12:44

    Kada ih pošalju u dovoljnom broju, eto planete majmuna!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA