Mašina koja znoj pretvara u pijaću vodu (VIDEO)

Uređaj zapravo izvlači i pročišćava znoj iz garderobe, a koristi tehnologiju koju je razvila NASA pomoću koje se u pijaću vodu može pretvoriti čak i mokraća

  • 2

Inženjerski tim iz Švedske u saradnji sa UNICEF-om i jednom marketinškom agencijom predstavili su mašinu koja pretvara znoj u pijaću vodu. Ceo projekat ima za cilj da skrene pažnju na nedostatak pijaće vode u svetu, prvenstveno u nekim delovima Afrike i Azije.

"Znoj-mašina" koristi tehnologiju koju je razvila NASA, pomoću koje je moguće u pijaću vodu pretvoriti čak i mokraću. Mašina zapravo izvlači i pročišćava znoj iz garderobe. Pošto znoj sadrži 99 procenata vode, mašina suši, zagreva i serijom visokotehnoloških filtera pročišćava znoj od bakterija i soli. U poslednjoj fazi znoj prolazi kroz filter za kafu koji zadržava tekstilna vlakna koja su ostala od odeće.

Rezultat svega jeste savršeno destilovana voda. Iako tačan kapacitet mašine nije poznat, inženjerski tim navodi da se sa znojave majice i šortsa može dobiti oko 0,5 litara vode za piće.

Iako je pijaću vodu iz ove mašine do sada probalo više od 500 ljudi, ona će svoju primenu imati na Gota kupu, najvećem fudbalskom turniru u mlađim kategorijama. Znojavi dresovi i šortsevi dečaka biće iskorišćeni za dobijanje pijaće vode.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA