Mobilne telefone punićemo urinom!

- Do sada smo uspeli da stvorimo dovoljno energije za slanje SMS poruke, pretraživanje interneta i kratki telefonski poziv. Ostvarivanje poziva zahteva najviše energije, ali ćemo uskoro moći da napunimo bateriju - navodi Joanis Leropulos stručnjak za stvaranje energije

  • 9

Britanski tim naučnika iz odeljenja robotike u Bristolu razvio je tehnologiju korišćenja urina kao izvora električne energije.

 

Naime, stručnjaci tvrde da su stvorili prvi mobilni telefon koji će crpeti energiju iz bakterijskog goriva (MFC). Ideja čitavog projekta jeste da ne zavisi od prirodnih resursa poput vetra i Sunca.

 

Joanis Leropulos stručnjak za stvaranje energije iz neobičnih izvora uz pomoć MFC-a, sa Univerziteta u Zapadnoj Engleskoj takođe je bio uključen u istraživanje i navodi da niko do sada nije uspeo da izvuče energiju iz urina.

 

- Korišćenje krajnjeg otpada proizvoda kao izvor za proizvodnju elektriciteta je nešto što ne zagađuje okolinu.  Sigurno je da imamo beskrajne rezerve sopstvenog urina. Korišćenje energije koju dobijemo iz mokraće uspeli smo da napunimo Samsungov telefon. Smatra da pouzdanost izvora energije ima veliki potencijal za prodaju - kaže Leropulos.

 

 

Ćelije na bakterijsko gorivo pretvaraju energiju koja prelazi iz organsku materiju u elektricitete, koristeći žive mikroorganizme.

 

- Do sada smo uspeli da stvorimo dovoljno energije za slanje SMS poruke, pretraživanje interneta i kratki telefonski poziv. Ostvarivanje poziva zahteva najviše energije, ali ćemo uskoro doći do tačke u kojoj ćemo moći da napunimo bateriju na duži period. Testirali smo koncept i on radi, sada je na nama da razvijemo i preradimo proces, kako bismo uspeli potpuno da napunimo bateriju - dodao je Leropoulos

 

Tim naučnika smatra da bi u budućnosti ova tehnologija mogla da bude instalirana u kupatilu, kako bi ljudi mogli da iskoriste svoj urin za proizvodnju električne energije. Trenutno pregovaramo sa partnerima u SAD i Južnoj Africi, kako bi razvili pametan toalet.

 

Pogledajte video:

 

 

(Telegraf.rs / Izvor:Klix.ba)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA