Deset najmisterioznijih mesta na svetu (3. deo) (VIDEO)

Nastavljamo našu seriju posvećenu najmisterioznijim i najčudnijim mestima na svetu: pred vama se nalazi njen treći deo

  • 0

5. Leteći gejzir

Leteći gejzir se nalazi Gerlahu, u Nevadi, i ono što ga čini čudnim jeste činjenica da nekako raste. Trenutno je visok tri metra, i ne prestaje da raste.

Gejzir nije potpuno prirodan fenomen, pošto je nastao slučajno 1916. godine dok se bušio bunar. Bunar je normalno funkcionisao nekoliko decenija, ali je onda sredinom šezdesetih godina geotermalna voda pronašla slabu tačku u zidu počela da izbija na površinu.

Razgrađeni minerali su počeli da se podižu i da se slažu jedan preko drugog, stvarajući na taj način ovo što možete da vidite na fotografiji iznad.

Interesantno je da se nalazi na privatnom posedu, pa niko ne može u njemu da uživa izbliza. Vlasnik je Tod Džeksik, čovek koji odbija da zaradi bogatstvo na ovoj turističkoj atrakciji, i nastavlja da ovo mesto čuva samo za sebe (i nekoliko srećnih istraživača i fotografa koje povremeno pušta na imanje; naravno, potrebno je zakazati nekoliko nedelja unapred).

6. Rio Tinto

Rio Tinto je lociran na jugozapadu Španije, dok izvire u planinama Sijera Morena u Andaluziji.

Oblast oko planine je bila centar značajnih rudarskih aktivnosti još pod antike, tako da se mnogi minerali mogu naći u vodama ove reke - posebno gvožđe - što ovu vodi čini crvenom.

Čak i neke bakterije žive u njenim vodama, "uživajući" u gvožđu.

Međutim, čudnovatost ove reke dolazi od visoke kiselosti njene vode, što je neke naučnike nateralo da postave hipotezu da se radi o okruženju koje je slično podzemnim vodama planete Mars.

(M.B.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA