KUĆNI BIOSKOP: Televizor kao veliko platno

Volite da gledate filmove u udobnosti sopstvenog doma, a da pritom imate isti kvalitet slike kao u bioskopu? Evo kako da pomoću kvalitetnog TV prijemnika i ozvučenja dobijete efekat velikog platna

  • 3

Počeli su hladni dani i sve više vam prija da ostanete kod kuće, ušuškate se u topao pokrivač i veče provedete sa voljenom osobom ili prijateljem uz televiziju. Srećom, tehnologija je toliko napredovala da sada filmove kod kuće možete gledati kao u bioskopu, sa izuzetnim zvukom, u 3D tehnologiji, uživajući u specijalnim efektima, a da pritom ne napuštate svoju sobu. Jednostavno, možete napraviti svoj kućni bioskop.

Digitalna televizija napravila je revoluciju i otvorila brojne mogućnosti. Digitalno emitovana TV slika i ton otporniji su na smetnje kao što su atmosferske prilike, mehaničke barijere, industrija, a čak i veoma oštećen digitalni TV signal odgovarajući prijemnik može da obradi i rekonstruiše, pa se tako dobijaju visoko kvalitetni slika i zvuk na TV prijemniku.

Kvalitetna slika sa više detalja znači slika veće rezolucije. Standardizovana rezolucija nazvana je HDTV.

Za razliku od dosadašnje standardne TV–SDTV, koja je imala rezoluciju od 720×576 piksela (broj ćelija koje čine ekran i neposredno diktiraju oštrinu slike), HDTV ima rezoluciju od 1920×1080 piksela, što praktično znači sliku sa čak pet puta više detalja.

Bioskop u kući

Nove generacije TV aparata, koje danas možete pronaći u gotovo svim radnjama, imaju ekran formata 16 : 9, što je približno formatu bioskopskog platna i širini perceptivne slike ljudskog oka.

Više nema potrebe za sužavanjem i izduživanjem slike kako bi film predviđen za bioskopsku projekciju mogao da se prikaže i na kućnom TV prijemniku.

Da biste uspeli da ostvarite efekat bioskopa u sopstvenom domu, neophodno je da imate odgovarajući TV prijemnik. Sada na tržištu postoje izuzetno kvalitetni uređaji po pristupačnim cenama, a ukoliko ste dovoljno vešti, možete uhvatiti i akcijski popust u nekom od maloprodajnih lanaca IT opreme.

Kako odrediti mesto televizora u dnevnom boravku

Zavisno od enterijera vaše dnevne sobe, možete birati različite dijagonale ekrana, od 47 ili 50 inča, što je sasvim dovoljno za bioskopski efekat, ali da biste uživali u kvalitetu slike, televizor morate postaviti na odgovarajuću udaljenost.

Ukoliko imate uređaj sa dijagonalom od 47 inča, postavite ga na udaljenost od 2,5 do tri metra, a onaj sa nešto većom dijagonalom od 50 inča na udaljenost od minimum tri metra.

Uz efektno okružujuće ozvučenje (surround) i prigušeno svetlo, stvara se atmosfera bioskopske dvorane u vašem domu. Savršeni zvuk dobićete 5,1-kanalnim sistemom kućnog bioskopa sa okružujućim zvukom, DVD plejerom, USB i HDMI® vezom.

Uz savršen zvuk i sliku osećaćete se kao u najsavremenoj bioskopskoj dvorani, a pri tom možete zauzeti mnogo udobniju poziciju, pauzirati sliku kada to poželite i nastaviti tamo gde ste stali. Nećete čuti šuštanje i komešanje, neće vam trebati nekoliko minuta da izađete iz sale, a na svom kauču možete i udobno spavati do jutra.

(Telegraf.rs)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • 31

    19. oktobar 2013 | 17:48

    Ovaj tekst bi imao smisla da je objavljen pre minimum 5 godina

  • Deki186

    27. oktobar 2013 | 13:37

    Pa i nije kako kazete, Full HD nije ni na zapadu razvijen, on Srbiji bezi samo 2-3 godine a ne kao sto vi kazete 10. A kao drugo u Srbiji se koristi terestricka tehnologija i IP-TV a na zapadu skoro samo DVB-C, tako da ima razlike i u prijemu signala

  • vaš novinar

    20. oktobar 2013 | 10:23

    @31....pa burazeru, ovo su misaone imenice za Srbiju i 99% žitelja Srbije. Prvo HD se još razivija i na zapadu i tek unazad 2-3 god veći broj TV stanica nudi svoje kanale u HD tehnologiji. A pošto sve u Srbiju stiže nakon 10-ak godina, a u neke delove Srbije i kasnije.....ovaj text iz ovog razloga nema smisla!!!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA