PROJEKAT ARA: Napravite sami svoj Motorola telefon (FOTO) (VIDEO)

Motorola je odlučila da se upusti u avanturu koja bi od hardvera mobilnog telefona napravila ono što je Android učinio sa softverom. Nove telefone sastavljaćemo sami od kockica komponenti

  • 3

Motorola je pokrenula revolucionarni projekat u mobilnoj telefoniji pod nazivom "Projekat Ara", kojim ćemo sami birati komponente i sastavljati telefon kao nekada desktop računare.

Motorola je odlučila da se upusti u avanturu koja bi od hardvera mobilnog telefona napravila ono što je Android učinio sa softverom.

"Projekat Ara", kako je Motorola nazvala svoj revolucionarni plan, u narednih mesec dana trebalo bi da postane javan u smislu da će developerima širom sveta biti ponuđeno da rade na projektu.

Na ovaj način svako će moći da radi na razvoju hardvera i time ubrza konkurenciju, inovativnost, brzinu razvoja komponenti i umanji cenu čitavog projekta.

Kupci bi na ovaj način mogli sami da sastave svoj telefon, da mu daju izgled, odrede performanse, učine sebi cenu pristupačnom.

Prvi korak je pravljenje skeleta na koji bi se buduće komponente kačile. Kasnije bi se pravila rešenja za ekran, tastaturu, oblik baterije, ili nešto što još nije ni izmišljeno.

Motorola na ovom projektu radi već godinu dana u kojih se ponajviše bavila istraživanjem tržišta koje se pokazalo spremnim za ovu inovaciju. Sada Motorola traži pomoć svih raspoloženih developera širom sveta, kao i Dejva Hakensa koji je imao sličnu ideju sa Phoneblock sistemom gradnje mobilnog telefona.

Čitava ideja zvuči veoma interesantno i mogla bi da promeni način na koji doživljavamo smartfone. Jednom kada korisnik bude sam mogao da bira model kamere, ekran, kao i mašineriju koja pokreće telefon, sve postaje još interesantnije. Osim toga promenljivost delova i zamena pokvarenih, što je rak-rana svakog današnjeg modela smartfona, na ovaj način odlaze u istoriju. Jedan klik nove komponente i telefon ponovo funkcioniše.

Pogledajte video-snimak:

(Telegraf.rs / Izvor: Phonearena.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Sale

    29. oktobar 2013 | 17:43

    Fantasticna ideja I uopste me ne iznenadjuje sto dolazi iz Motorole, imajuci u vidu da se radi o ozbiljnoj kompaniji.Napokon postoji mogucnost menjanja komponenti I samim tim ne mora da se menja ceo telefon, vec se samo unapredi njegov odredjeni deo.Bravo za motorolu

  • Mikac

    29. oktobar 2013 | 19:04

    Jedva cekam!

  • Vlada

    30. oktobar 2013 | 09:03

    Dzabe kad nije to to. Ovo je vise za decu ili pocetnike

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA