• 11

SAZNAJTE: Da li prisluškuju vaš mobilni telefon?

U većini slučajeva smetnje na telefonima su normalne, ali ako se dešavaju u trenutku kada ne koristite telefon, to zaista može značiti da vas prisluškuju. Opipajte svoj mobilni u vreme kada ga ne koristite - ako je topao ili čak vreo, to znači da se i dalje koristi

  • 11

Kažu da nije komplikovano prisluškivati nečiji mobilni telefon. Jedan od verovatnih indikatora prisluškivanja je stanje baterije telefona.
Opipajte svoj mobilni u vreme kada ga ne koristite - ako je topao ili čak vreo, to znači da se i dalje koristi. Imajte na umu da se toplota pojavljuje uglavnom prilikom korišćenja, ili neposredno nakon punjenja telefona. Ako punite telefon češće nego inače, to je još jedan znak potencijalne pretnje. Ako niste koristili uređaj češće nego obično, onda vaš telefon koristi neko bez vašeg znanja. Kada se telefon prisluškuje, baterija se mnogo brže istroši.


U poslednje vreme nekoliko virusa hara Androidima. Zahvaljujući njemu, kada telefon koji je "inficiran" obavi razgovor, spusti slušalicu, a onda njegov sagovornik još 10 sekundi može da sluša razgovor u okolini "zaraženog" telefona.
Kada isključujete telefon i primetite veliku pauzu, svetlo pozadine dugo gori ili, jednostavno, telefon odbija da se isključi, moguće je da vas prisluškuju. Atipično ponašanje telefona uvek je upozoravajuće, iako opisani problemi mogu biti izazvani problemima s hardverom ili softverom telefona.
Događa se i da se na telefonu iznenada upali pozadinsko svetlo, da se same od sebe postavljaju neke aplikacije i da se uređaj sam isključuje. Čudno ponašanje može biti signal da neko daljinski kontroliše telefon. Ipak, imajte u vidu da identično ponašanje može biti posledica smetnji prilikom prenosa podataka.

Kada razgovarate, telefon koji se prisluškuje može da "ispušta zvukove": nešto poput eha, električnog pražnjenja, klikova... Doduše, ovo ne mora da znači da ste žrtva "špijuna" - možda se vaš sagovornik nalazi u gradskoj gužvi, gde se svašta čuje.
Ako koristite svoj mobilni telefon u neposrednoj blizini drugih elektronskih uređaja i on im stvara smetnje, to može biti posledica prisustva stranih uređaja u kućištu mobilnog telefona. U većini slučajeva smetnje su normalne, ali ako se dešavaju u trenutku kada ne koristite telefon, to zaista može značiti da vas prisluškuju.
(Telegraf.rs / Izvor: avaz.ba / Foto-ilustracija)

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • David

    E, da mene prisliskuju bilo bi im zao sto imaji tu mogucnost... :)

  • Alex

    Moze da bidne, ne mora da znaci.

  • Nele

    Evo resenja vadi sim

Preporuka sa Weba

by Content Exchange

Google preporuke

Najnovije vesti

Dozvoljavam da mi Telegraf.rs šalje obaveštenja o najnovijim vestima