Google i Audi prave Android sistem za kola

Najjača IT kompanija Google i poznati proizvođač automobila Audi udružuju se kako bi zajedničkim snagama omogućili još bolje povezivanje automobila i smartfona, što će dodatno olakšati njihovo svakodnevno korišćenje

  • 4

Većina današnjih korisnika smartfona sve više želi da njihovim korišćenjem sebi olakša svakodnevni život i rad. Do sada još nismo videli neko veće povezivanje automobila i pametnih telefona. Kompanije Google i Audi se udružuju kako bi funkcijama automobila i smartfona donele novu dimenziju.

Internet gigant se udružuje sa kompanijom Audi kako bi napravili Android sistem koji će se naći u automobilima tvrdi se u saopštenju Wall Street Journal-a. Cilj ovog partnerstva je da omogući spajanje smartfona sa automobilom kako bi koristili njegove aplikacije za puštanje muzike i navigaciju. Zvanično saopštenje očekuje se u toku sledeće nedelje na jednom od najpopularnijih sajma tehnike (CES) u Las Vegasu.

Ovaj potez je direktna konkurencija sličnom Apple-ovom projektu za njihove iPhone uređaje. Kako je objavljeno u junu na Apple-ovoj konferenciji, njihov projekat stvoriće interfejs u automobilu koji omogućava kontrolu muzike, čitanje poruka i korišćenje navigacije bez potrebe korišćenja iPhone-a.

Za sada je Apple u blagoj prednosti, jer je sklopio ugovore sa velikim proizvođačima kao što su BMW, Honda, Mercedes, Nissan, Ferrari, Hyundai, Kia i Infiniti kako bi oni ubacivali što više funkcija za iOS u njihove automobile. Da bi ste koristili ove prednosti neophodno je da imate uređaj sa iOS operativnim sistemom.

Ono što Google pokušava da preokrene i što jeste bolje rešenje je da će Android operativni sistem raditi na samom hardveru automobila i neće zavisiti od vašeg uređaja, i prema navodima trebalo bi da bude moguće povezati bilo koji smartfon.

Za sada se ne zna tačan datum kada će se projekat između Google-a i Audija pojaviti u automobilima. Što se tiče Apple-a, proizvodnja bi trebala da krene u 2014. godini što znači da će se u određenim modelima automobila najverovatnije naći tek 2015. godine. Takođe, ranije ovog meseca objavljena je beta verzija iOS sistema 7.1 u kojoj se nalazi opcija "Car Display"  što znači da se na projektu već uveliko radi.

(Telegraf.rs/Izvor: Cnet.com)

 

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA