ČUVAJTE SE: Sajber kriminalci vrebaju vaš novac!

Za direktnu pljačku džepova prevaranti će dodatno rafinirati alate namenjene dobijanju pristupa bankovnim računima preko mobilnih uređaja

  • 1

Prognoze eksperata kompanije "Kasperski lab" za godinu koja je upravo počela, kažu da će se sajber kriminalci najviše okomiti na privatnost korisnika, njihov novac i bitkoine.

Nakon skandala sa Edvardom Snoudenom, Amerikancem koji je "oktrio" dobro čuvane tajne o špijuniraju u SAD, svi razmišljaju o tome kako da zadrže privatni život u tajnosti, uprkos pažnji obaveštajnih službi širom sveta. Zaštita podataka koji se nalaze na računarima i uređajima, i obezbeđivanje poverljivosti ponašanja na internetu, dovešće do veće popularnosti VPN usluga i TOR-anonimizera, kao i povećane tražnje za domaćim alatima za šifrovanje.

Tokom 2014. godine, stručnjaci "Kasperski lab-a" očekuju da sajber kriminalci nastave razvijanje alata krađe gotovine - direktno ili indirektno. Za direktnu pljačku džepova, prevaranti će dodatno rafinirati alate namenjene dobijanju pristupa bankovnim računima, preko mobilnih uređaja (mobilni fišing, bankarski trojanci). Mobilni botneti će se kupovati i prodavati, a biće korišćeni za distribuciju zlonamernih priloga u ime trećih lica.

Za podršku indirektne krađe, verovatno je da će se videti još sofisticiranije verzije "Trojanaca" koji šifruju podatke na mobilnim uređajima, sprečavajući pristup fotografijama, kontaktima, dokumentima i porukama dok se ne kupi deskripciona šifra. Android smart telefoni će bez sumnje biti prvi na udaru. Osim toga, tokom 2014. godine, stručnjaci očekuju značajan rast u broju napada na "novčanike" bitkoin korisnika.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lud Zbujen

    1. januar 2014 | 17:14

    He he koji novac daj nam da imamo pa neka vrebaju ovako ce bas da se usrece nemamo ni za gorivo

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA