REZOLUCIJA VEĆA OD 4K: Oči neće ni primetiti razliku

Tehnologija televizora svakim danom sve više napreduje. Pojava nove ultra-high rezolucije koja se popularno zove 4K deluje jako realno i za sada još uvek naše čulo vida primećuje razliku, ali postavlja se pitanje dokle će naše oči pratiti tehnologiju

  • 3

Velika novost vezana za televiziju je pojava nove ultra-high rezolucije koja se popularno zove 4K. U pitanju je četiri puta veća rezolucija nego što je današnji standard. Sve je to lepo u praksi ali dokle će naše oko moći da prati trend povećanja rezolucije?

Slika koju pružaju 4K televizori je zadiviljujuća. Sa dubljim bojama mnogi ljudi je poistovećuju sa slikama iz realnog života.

Prema nekim istraživanjima, ljudsko oko neće moći da vidi detalje koje će rezolucije iznad 4K moći da ponude. Drugi stručnjaci tvrde da u kvalitetu slike nije sve u rezoluciji. Njenim povećanjem iznad 4K povećavaće se i dubina boja, osvetljenost, kontrast ali i mnoge druge stvari koje ljudsko oko itekako može da registruje.

Bez obzira na to i dalje je sigurno da će jednog dana kvalitet slike prevazići naše oči i da nećemo biti u mogućnosti za raspoznavanje ogromnog broja detalja koje nove tehnologije donose.

Na ovogodišnjem sajmu potrošačke elektronike CES u Las Vegasu, kompanije Samsung i Sharp već su predstavile prototipove displeja sa 8K rezolucijom.

Cena televizora sa novom ultra-high 4K rezolucijom je i dalje velika, ali polako počinje da pada. S obzirom da 4K televizori još nisu zaživeli, a kompanije su već napravile prototipove televizora sa još većom rezolucijom, videćemo koliko će vremena proći pre nego što naše oči prestanu da prate tehnologiju.

(Telegraf.rs / Izvor: mashable.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA