KAO TERMINATORI: Amerikanci vojnike zamenjuju robotima

Do 2020. godine broj vojnika u američkoj vojsci smanjiće se sa 540.000 na 450.000 a prema najavama iz njihovog Ministarstva odbrane ulogu vojnika polako preuzimaju roboti

  • 4

Pentagon planira da u skorije vreme hiljade vojnika zameni robotima. Kako se navodi u saopštenju, ovo će doneti smrtonosniju, lako pokretljivu i agilniju silu. Ovo je prvi put da je Ministarstvo odbrane SAD (DOD) zvanično iznela ovakve informacije.

Oko 1.000 vojnika iz jedne od brigada će za početak biti zamenjeno robotima i dronovima izjavio je general Robert Kon. Do 2020. godine broj vojnika će se smanjiti sa 540.000 na 450.000 izjavili su zvaničnici Ministarstva odbrane SAD.

Pentagon i DARPA u poslednje vreme sve više "juri" tehnologiju vezanu za robote, a DOD je investiralo milijarde dolara u kompanije poput Boston Dynamics koja je sada u vlasništvu Google-a.

Do sada je ova kompanija razvila AlphaDog robota koji je dizajniran da vojnicima nosi tešku opremu. Takođe, DOD je investirala sedam miliona dolara u Avatar program koji ima za cilj da vojnikovu svest ubaci u robota.

Oni će po svemu sudeći zameniti ljudski element u borbi. Razne organizacije za zaštitu ljudskih prava već su pokrenula kampanje za sprečavanje upotrebu robota. Međutim, robote kao iz filmova možemo očekivati tek između 2030. i 2040. godine.

(Telegraf.rs / Izvor: finance.yahoo.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA